ACTUEEL

Rijnstate heeft VRE-bacterie onder controle

Het Rijnstate heeft de verspreiding van de VRE-bacterie aan halt toegeroepen. De maatregelen die het ziekenhuis de afgelopen maanden heeft genomen, werpen hun vruchten af.

In december vorig jaar kondigde het ziekenhuis in Arnhem een opnamestop af op de verpleegafdeling Nefrologie, omdat er bij vier patiënten VRE was aangetroffen. Het Rijnstate heeft vervolgens veel maatregelen genomen om de bacterie, die zich erg gemakkelijk verspreidt in een ziekenhuisomgeving, een halt toe te roepen. Zo moesten zorgverleners bij patiënten die de bacterie bij zich droegen schort en handschoenen aan tijdens de verzorging en moesten bezoekers de handen desinfecteren op de poliklinieken en functieafdelingen. Ook zijn er afdelingen gevuld met waterstofperoxide om de bacterie uit te roeien.

Arts-microbioloog Ellen Mascini: "Door de inspanningen van alle medewerkers van Rijnstate en de medewerking van onze patiënten hebben we de VRE-bacterie onder controle gekregen. Dat we de bacterie onder controle hebben, wil overigens niet zeggen dat er geen patiënten met de VRE-bacterie meer in ons ziekenhuis aanwezig zijn. Het betekent dat er geen verspreiding meer plaatsvindt." De meeste getroffen maatregelen blijven dan ook voorlopig van kracht.

Het hoogste niveau

Het Rijnstate constateert dat de verspreiding van de VRE-bacterie het ziekenhuis niet alleen maar narigheid heeft gebracht. Mascini: "Om de bacterie de baas te worden, moesten onze hygiëne- en schoonmaakwerkzaamheden naar het hoogste niveau gebracht worden. Werkzaamheden zijn beter op elkaar afgestemd, taken zijn duidelijker verdeeld en de werkzaamheden worden met nog meer zorgvuldigheid uitgevoerd. Onze hygiëne en schoonmaak zijn er echt beter van geworden."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top