ACTUEEL

Minder kinderen in ziekenhuis dankzij rookvrijbeleid

Het rookvrijbeleid heeft wereldwijd effect. Zo zien ziekenhuizen bijna 20 procent minder kinderen met luchtweginfecties, tien procent minder zware astma-aanvallen en minder baby's die te vroeg worden geboren.

Onderzoekers van het Erasmus MC en de Universiteit van Edinburgh concluderen op basis van een grote wetenschappelijke analyse dat wereldwijd veel minder kinderen worden opgenomen in ziekenhuizen na de invoer van rookvrijbeleid. Zij publiceerden deze resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Public Health. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt met steun van het Longfonds.

Versneld invoeren

"Ook in Nederland worden jaarlijks rond de 8.000 kinderen opgenomen met ernstige luchtweginfecties", zegt Jasper Been, onderzoeker en kinderarts van het Erasmus MC. "Hoewel de Nederlandse wetgeving minder streng is dan in veel andere landen, is dus ook hier veel gezondheidswinst mogelijk. Het is belangrijk dat maatregelen waarvan het effect bewezen is versneld worden ingevoerd, zoals rookvrije omgevingen en het verhogen van de accijns op tabak."

De helft van alle kinderen in de wereld komt regelmatig in aanraking met tabaksrook. Bekend is dat kinderen die regelmatig meeroken vaker last hebben van luchtweginfecties, zoals bronchitis, longontsteking en van ernstige astma aanvallen, waarvoor zij moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast hebben kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap roken een hoger risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht met nadelige gezondheidsrisico’s op latere leeftijd tot gevolg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top