ACTUEEL

Nieuw lectoraat richt zich op zorgtechnologie

Angelique Dierick is geïnstalleerd als lector Decision Support: who CAREs?, een samenwerkingsverband tussen Fontys en het Catharina Ziekenhuis. Dierick gaat zich in het lectoraat bezighouden met het gebruik en effect van technologie.

Angelique Dierick gaat zich buigen over vragen als: wat gebeurt er met de kwaliteit van de zorg en de kosten als je digitale technologieën beschikbaar stelt?; hoe worden innovaties op de werkvloer gebruikt? Het doel is om kennis te ontwikkelen over het gebruik van slimme monitortechnologie en beslissingsondersteuning door verpleegkundigen, paramedici en medici in het ziekenhuis.

Het lectoraat gaat specifiek over het gebruik en effect van een vorm van technologie, namelijk decision support. Dat betekent ‘ondersteuning van besluitvorming’ en geeft zorgprofessionals en patiënten intelligent gefilterde informatie, die vervolgens gebruikt kan worden om de besluitvorming tijdens behandeling of zorgverlening te ondersteunen. Als decision support op de juiste manier wordt ingezet, levert dit direct voordelen op zoals het voorkomen van fouten, betere kwaliteit van zorg en een efficiëntere zorgverlening.

Misprikken

"Terwijl in de wetenschap de focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe technologie, vraag ik me juist af hoe je die techniek in de praktijk gaat toepassen en hoe zorgverleners het gebruik van techniek ervaren", aldus Dierick. Eén van de betrokken onderzoekers is Rick van Loon, anesthesiemedewerker. Zijn ultieme doel is dat geen enkele patiënt meer misgeprikt wordt. Hij onderzoekt of het mogelijk is om de aanwezigheid van een moeilijke ader te voorspellen op basis van een zelf ontwikkelde risico-schaal en de inzet van echografie bij de patiënt. Op basis van de resultaten wil Van Loon bepaalde technologie inzetten bij het prikken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top