Finance

Kamer akkoord met bevriezen eigen risico

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het bevriezen van het eigen risico in de zorg in 2018. Alleen de SP, de Partij voor de Dieren en DENK stemden tegen het voorstel van de coalitie in spe.

VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gaven woensdag aan iets te willen doen aan het eigen risico voor volgend jaar, dat volgens de begroting van het demissionaire kabinet zou stijgen van 385 naar 400 euro. Het eigen risico blijft gelijk, maar in ruil daarvoor moeten burgers wel maandelijks meer betalen voor hun basispremie. Ook moet er een spoedprocedure worden gestart, want de wetswijziging moet voor 1 oktober worden doorgevoerd.

Oppositiepartijen reageerden fel op het plan, en noemden het onder meer een sigaar uit eigen doos. Ze deden donderdag ook nog een reeks andere voorstellen, om het eigen risico te verlagen of zelfs af te schaffen. Deze haalden het allemaal niet.

Toeslagen

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen ook duidelijkheid over toeslagen en andere belastingregelingen. Ook dat moet snel gebeuren wil de Kamer er nog iets aan kunnen veranderen, stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. De deadline ligt volgens hem op 15 oktober.

Nijboer vroeg informateur Gerrit Zalm of VVD, CDA, D66 en ChristenUnie plannen hebben de zorgtoeslag, huurtoeslag, het kindgebonden budget en soortgelijke regelingen volgend jaar te wijzigen. Hij wil daarover voor dinsdagmiddag een brief van Zalm ontvangen. Onder meer PVV en SP steunden dat verzoek.

De informateur is niet verplicht de Kamer dit soort inlichtingen te verschaffen, maar geeft doorgaans wel gehoor aan breed gedragen verzoeken - mits de onderhandelingen dat toelaten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top