Tech

Ziekenhuis onderzoekt inzet virtual reality na IC-opname

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland start een onderzoek naar de inzet van virtual reality bij patiënten die zijn behandeld op de intensive care (IC). Het ziekenhuis wil achterhalen of 'exposure therapy' helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen tijdens de opname.

In Nederland werden in 2016 zo'n 90 duizend kritisch zieke volwassen patiënten opgenomen en behandeld op een IC-afdeling. Volgens het Franciscus Gasthuis & Vlietland houdt een groot deel van deze patiënten daar geestelijke klachten aan over die passen bij een posttraumatische stressstoornis of een depressie, soms nog jaren na ontslag. Deze klachten zijn onderdeel van het zogenoemde post-intensive-care-syndroom en kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven en soms zelfs verlies van werk en inkomen.

Een team bestaande uit artsen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC gaat onderzoeken of het inzetten van virtual reality na een behandeling op de IC kan bijdragen aan vermindering van de traumatische stressstoornis. De patiënten ervaren met een speciale bril een virtuele opname op de IC van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, waar ze eerder zelf opgenomen waren. Ze krijgen uitleg over de apparatuur, de geluiden en de behandeling maar ook over de verschillende processen op de IC.

Verwerking

Internist in opleiding Michel van Genderen: "Door deze vorm van therapie verwachten wij een betere emotionele verwerking van de traumatische ervaringen tijdens een behandeling op de IC, leidend tot een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven." De internist vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de periode na het verblijf op de IC. "Hoewel een behandeling op de IC veel impact heeft, is er nog te weinig aandacht voor de periode erna. Ik ben ervan overtuigd dat IC zorg niet stopt bij de muren van de IC, maar ook daarna moet worden gecontinueerd."

---

Wat zijn nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie, die de aanjagers zijn voor verhogen van kwaliteit van zorg en zorgefficiency (kostenbeheersing)? e-Health Convention is innovation in cure, care & technology. Een interactieve congresdag met in totaal zo'n 25 sessies van interviews, presentaties, debatten en een info-lounge met live demo's van innovaties. Kijk hier voor het volledige programma.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top