Finance

Directeur GGD Twente laakt btw-verhoging op groente en fruit

GGD-GHOR Nederland, de koepelorganisatie van gemeenschappelijke gezondheidsdiensten, moet in Den Haag gaan lobbyen voor verlaging of zelfs afschaffing van de btw-heffing op groente en fruit. Dit bepleit Samantha Dinsbach, directeur van de GGD Twente, in het AD.

Het nieuwe kabinet verhoogt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent als onderdeel van grote belastinghervormingen. Dit tarief geldt onder meer voor voeding en geneesmiddelen.

Volgens Dinsbach is de beoogde btw-verhoging op groente en fruit een 'volkomen verkeerd signaal'. "We houden mensen iedere dag voor dat gezond eten de gezondheid bevordert, dus dan is dit wel een heel onwenselijke maatregel. De btw op groente en fruit zou minimaal gelijk moeten blijven, maar ik zie natuurlijk het liefst dat die wordt verlaagd naar 3 of zelfs 0 procent."

Kritiek

Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland uitte in oktober ook kritiek op de beoogde btw-verhoging op voeding. "De overheid wil juist dat mensen zich bewust zijn van wat ze eten. Dat ze gezonde spullen eten. Dan moet je dergelijke voeding niet ineens extra in prijs verhogen", aldus Veldman.

Drie linkse oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks zijn onlangs een petitie gestart tegen de btw-verhoging in het regeerakkoord. Die is inmiddels door zo'n 90 duizend mensen ondertekend, aldus het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top