ACTUEEL

Zorgverleners als Engelen des Doods

Een verzorgende van 21 jaar uit Rotterdam wordt verdacht van moord op een vrouw die hij in een verpleeghuis in Puttershoek verzorgde. Hij zou eerder twee pogingen op andere patiënten hebben ondernomen.

Engelen des Doods worden ze wel genoemd. Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden die een einde maken aan het leven van patiënten die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Ze deden het meestal met een injectie en vaak met insuline.

December 1977: De 41-jarige verpleeghulp Frans H. uit Kerkrade krijgt achttien jaar cel omdat hij vijf bejaarde patiënten met behulp van insuline-injecties om het leven had gebracht. Hij was tot zijn daad gekomen om minder om handen te hebben. Zijn bijnaam was spuitreus Frans. Hij overleed in 2006.

Februari 1978: Zuster Godfrieda, een verslaafde non die als verpleegkundige in een verzorgingshuis in de Oost-Vlaamse plaats Wetteren werkt, wordt verdacht van de moord op ongeveer dertig bejaarden. Ook zij diende insuline toe. De religieuze bekende de moord op drie bejaarden.

Maart 1991 - De Oostenrijkse verpleegkundige Waltraud Wagner wordt tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeker vijftien patiënten die ze tussen 1983 en 1989 doodde met een overdosis morphine. In 2008 kwam ze vrij.

September 1995: De 42-jarige ziekenverzorgster Martha U. wordt ervan beschuldigd negen patiënten in het geriatrisch ziekenhuis Vliethoven in Delfzijl met insuline-injecties te hebben gedood. Zij bekent vier mensen om het leven te hebben gebracht.

Juli 2002 - De Britse huisarts Harold Shipman, bekend als 'Dr Death' , heeft zeker 215 van zijn patiënten om het leven gebracht. Hij diende de patiënten dodelijke heroine-injecties toe. In 2000 werd hij tot levenslang veroordeeld voor vijftien moorden op patiënten. Nader onderzoek in 2002 wees uit dat hij voor veel meer moorden verantwoordelijk was. In 2004 pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

November 2017 - De Duitse verpleegkundige Niels Högel (40) spoot tussen 2000 en 2005 zijn patiënten in met een middel dat hartstilstand veroorzaakt, zodat hij ze kon reanimeren en hiermee door zijn collega’s als reddende engel gezien werd. Mogelijk zouden honderd mensen door zijn toedoen zijn gestorven. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top