ACTUEEL

Hoogleraar wil vaatzorg goedkoper en patiëntgerichter maken

Vaatchirurg Marc van Sambeek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is per 15 december benoemd tot hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij doet daar onderzoek naar het voorspellen van aneurysma’s, ofwel slagaderverwijdingen. Die voorspellingen moeten leiden tot lagere zorgkosten, doordat de patiënt minder vaak op controle hoeft.

Van Sambeek: "Omdat scheuring van een aneurysma meestal dodelijk is, komen patiënten nu met grote regelmaat op controle. Door onze techniek kunnen we in de nabije toekomst de groei van aneurysma’s beter voorspellen waardoor patiënten minder vaak op controle hoeven te komen. Hierdoor dalen de kosten." Ook het aantal patiënten dat tussen de controles toch een scheuring krijgt zal volgens de hoogleraar dalen, waardoor minder mensen zullen overlijden aan de aandoening.

Ook wil Van Sambeek het aantal onnodige operaties bij vernauwingen van de halsslagader terugschroeven. "De richtlijnen schrijven voor dat we patiënten met een ernstige vernauwing van de halsslagader allemaal moeten opereren. Maar slechts één op de negen operaties voorkomt een herseninfarct."

In zijn onderzoek kijkt Van Sambeek niet naar de onderzoeksresultaten uit het verleden, maar naar zogenoemde patiënt-specifieke parameters. Zo kan een onderzoeker bij patiënten die een TIA hebben gehad bekijken of er microbloedingen aanwezig zijn in de vernauwing: de voorspellers van een herseninfarct. "Hiermee zouden we dan veel beter kunnen bepalen welke patiënten wel en welke patiënten juist niet een operatie moeten ondergaan", aldus Van Sambeek. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top