ACTUEEL

Nederland voert opnieuw Europese zorgindex aan

Nederland staat ook in de nieuwe editie van in de Euro Health Consumer Index (EHCI) op de eerste plaats. Met een totaal van 924 punten blijft het Nederlandse zorgstelsel Zwitserland en Denemarken voor.

Een kleine smet op de nummer 1-notering is het feit dat het Nederlandse zorgstelsel drie punten lager scoort dan in 2016. Dat hangt samen met een zwaardere weging van de zuigelingensterfte, een punt waarop Nederland relatief slecht scoort. Niettemin mag het Nederlandse stelsel volgens de EHCI-samenstellers met recht het beste van Europa genoemd worden. “Er valt veel te leren van de Nederlandse aanpak”, aldus de EHCI-samenstellers.

'Zorgamateurs'

Typerende elementen zijn wat de EHCI betreft de strikte scheiding tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars, waarbij de laatsten elkaars concurrenten zijn. Ook heeft Nederland volgens de EHCI de best gestructureerde patiëntenparticipatie. Daarbij komt dat “zorgamateurs” als politici en beleidsmakers verder van beslissingen in het primaire proces afstaan dan elders. Een punt van aandacht blijven volgens de EHCI de wachtlijsten.   

Waar Nederland als enige land meer dan 900 punten behaalde op een schaal van duizend, scoren de Scandinavische landen, Denemarken, België, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland allemaal meer dan 800 punten. Hekkensluiter op de 34ste plaats is Roemenië met 439 punten. De EHCI is positief over de algemene trend: op tal van indicatoren, zoals zuigelingensterfte en overleving na hartfalen, beroertes en kanker, scoort Europa steeds beter.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs van Loef

2 februari 2018

SKIPR-redactie, je maakt jezelf volstrekt ongeloofwaardig met dit bericht. Hebben julie ooit gehoord van de OECD? WHO?

Gijs van Loef

3 februari 2018

De redactie heeft me gevraagd een blog te schrijven om mijn standpunt m.b.t. deze index te verduidelijken. Wie alvast meer wil weten nodig ik uit op mijn website. Begin bij: https://gijsvanloef.nl/2017/09/03/zorgstelselranglijsten/ En lees verder, bijv.: https://gijsvanloef.nl/2017/10/08/nederlands-private-zorgstelsel-is-inferieur-dure-zorg-van-middelmatige-kwaliteit/ . Op skipr schreef ik al eerder enkele blogs hierover, dat was een aanloop.

Jan Booij

4 februari 2018

Waarom ongeloofwaardig? Het is relevant nieuws in de gezondheidszorg en daar bericht Skipr over, dacht ik. Het rapport heeft op vele plekken betekenis. Bijvoorbeeld in China. Of het nu klopt of niet.

Gijs van Loef

4 februari 2018

@Jan: Waarom bericht de redactie niet over OECD Health at a Glance?
Te moeilijk? Teveel werk?

H. Handlogten

4 februari 2018

Een typisch Nederlands trekje om rankings ter discussie te stellen. Dat is goed. Maar er is niets lastiger dan het maken van een objectieve ranking over gezondheidszorgsystemen. Het maakt niet uit of dat de EHCI, OECD of de WHO is. Feit is, en dat wisten we ook al zonder deze rankings, dat het Nederlandse zorgsysteem het in vergelijking met alle Westerse landen 'goed' tot 'zeer goed' doet. Temeer omdat al deze landen kampen met dezelfde problematiek. Echter, de overheid, toezichthouders, verzekeraars en banken in Nederland hebben daar andere ideeën over. De zorg kan, moet en zal efficiënter!! Dat zal op deze wijze niet lukken.

Marion Frissen

9 februari 2018

In het rapport over de EHCI van Health Consumer Powerhouse staat expliciet dat Nederland niet kan claimen dat het over de hele linie het beste zorgsysteem heeft (zie de disclaimer op pagina 9). Op 3 van de 6 gebieden scoort Nederland het hoogst. En het onderzoek is gelimiteerd tot het meten van de ”consumer of friendliness of the healthcaresystem”. Hoe deze meting precies is uitgevoerd valt overigens niet op te maken uit het rapport. Zonder uitleg over de gebruikte methode en over wat de uitkomsten wel en niet zeggen, is de waarde van een ranking lijst niet zo groot. Zie ook het zeer interessante essay van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en het RIVM uit oktober 2016 hierover: https://www.raadrvs.nl/publicaties/item/de-zorgstelselcompetitie

Top