ACTUEEL

Eerste Kamer stemt in met nieuwe donorwet

Een krappe meerderheid van de Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuw systeem voor actieve donorregistratie: 38 senatoren stemden voor en 36 tegen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft direct een website gelanceerd met informatie over de nieuwe donorwet.

Met de donorwet van het Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) wordt het bestaande beslissysteem voor donorregistratie gewijzigd. Iedere Nederlander wordt vanaf het achttiende levensjaar aangeschreven met een donorformulier. Bij geen reactie wordt degene geregistreerd als persoon die geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. De betrokkene ontvangt hiervan een bevestiging. Het is te allen tijde mogelijk de registratie te wijzigen.

In het nieuwe systeem van actieve donorregistratie kan iemand dezelfde vier keuzes vastleggen als in het huidige toestemmingssysteem: ik geef toestemming, ik geef geen toestemming, mijn nabestaanden beslissen, of een specifiek persoon beslist. Ook in het nieuwe systeem is registratie niet verplicht.

Het doel van de donorwet is om mensen te stimuleren actief na te denken over hun keuze met betrekking tot orgaandonatie. Nabestaanden en medische professionals worden daardoor ontlast. De nabestaanden houden wel een belangrijke stem, ook in de huidige situatie telt hun mening zwaar voor artsen.

Overwinning

De stemming in de Eerste Kamer volgde op een langdurige derde termijn, waarin de PvdA een motie indiende om de positie van nabestaanden duidelijker te regelen. Die motie werd aangenomen. De stemming is een overwinning voor Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die zich de afgelopen jaren sterk maakte voor een nieuw donorsysteem.

Het nieuwe systeem van actieve donorregistratie wordt niet direct van kracht. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat dat per 1 juli 2020 mogelijk moet zijn. Tot die tijd moet er onder meer een uitgebreide voorlichtingscampagne op poten worden gezet. Het ministerie heeft alvast een website gelanceerd, met onder meer uitleg over de inhoud van de nieuwe wet en hoe deze precies zal werken.

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins neemt de komende tijd een aantal stappen om de inwerkingtreding van de nieuwe donorwet voor te bereiden. Op korte termijn worden advertenties geplaatst in landelijke kranten en op sociale media. Volgens Bruins moeten er hogere eisen aan de voorlichting worden gesteld voor onder meer laaggeletterden en allochtonen. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top