ACTUEEL

Nieuw prostaatkankercentrum bundelt disciplines in één locatie

De Reinier Haga Groep (RHG) opent op 16 april de deuren van een prostaatkankercentrum. Binnen dit centrum werken alle betrokken specialismen van het Reinier de Graaf ziekenhuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis in één team, één ruimte en vanuit één locatie aan multidisciplinaire prostaatkankerzorg.

Dat schrijft de RHG in een persbericht. Het prostaatkankercentrum is gevestigd in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, maar richt zich op patiënten met prostaatkanker door heel Nederland.

Zorgverzekeraars

Alle grote zorgverzekeraars volgen vanaf 2019 de verhoging van de minimumnorm voor prostaatverwijderingen. Dat betekent dat ziekenhuizen minimaal honderd prostaatoperaties per jaar moeten uitvoeren zodat kwaliteit van de behandelingen steeds hoger wordt. Zorgverzekeraars willen dat diagnostiek, behandeling en nazorg van prostaatkanker alleen nog worden uitgevoerd door multidisciplinaire teams waarin alle betrokken professionals zijn gespecialiseerd in prostaatkanker. De RHG gaat nog een stap verder met de opening van een gespecialiseerd centrum op één locatie, waar alle disciplines aanwezig zijn om elke dag voor prostaatkankerpatiënten te zorgen.

Diagnostiek

Een van de mogelijkheden die het centrum biedt is snel-diagnostiek. Nieuwe patiënten kunnen er binnen twee dagen terecht. Dat voorkomt onnodige bezoeken aan het ziekenhuis en onnodige onzekerheid. De patiënt binnen een week waar hij aan toe is. Precisiediagnostiek wordt steeds belangrijker voor het stellen van een nauwkeurige diagnose en het kunnen bepalen van de juiste behandeling. De MRI-scan en weefselbiopten spelen hier een toenemende essentiële rol. Deze specialistische MRI-techniek maakt het mogelijk om gerichter biopten te nemen en zo een eventuele tumor beter te vinden.

Operaties

De urologen van Reinier de Graaf en het Haga Ziekenhuis opereren al enige tijd met de Da Vinci-operatierobot. Vorig jaar is gestart met een nieuwe operatietechniek. Dankzij deze neuro-safe operatie hebben patiënten 50 procent minder kans op continentie- en potentiestoornissen. De verdere concentratie en specialisatie in het Prostaatkankercentrum zorgt voor een stijging in het aantal operaties. Dat kan leiden tot nog betere resultaten in de komende jaren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top