ACTUEEL

Zorginstelling heeft meer vertrouwen in het financiële resultaat

Zorginstellingen zijn zeer positief over de verwachte ontwikkeling van het financiële resultaat in 2018, ondanks een lichte daling van de omzetgroei in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit blijkt uit de meest recente Financiële Zorgthermometer van Fizi, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector.

Het positieve sentiment komt terug in de vertrouwensindex van Fizi. Die komt voor het eerst sinds de start van de Financiële Zorgthermometer boven de 50 procent uit. Met name in de vvt-sector is meer vertrouwen in de financiële toekomst. Fizi-voorzitter Ellen Kalkhoven: "Mooi om te zien dat de vertrouwensindex sinds de start van de Financiële Zorgthermometer op het hoogste punt staat. De uitdaging voor de politiek en de zorgsector is om dit de komende jaren vast te houden."

De omzetgroei lijkt na een jaar van stijging in het eerste kwartaal van 2018 af te zwakken. Wel blijft de index van de verwachte omzet over alle sectoren positief met 59 procent. Alleen in de ggz-sector wordt een daling van de omzet verwacht.

Jaarrekening

Zorginstellingen verwachten dit jaar geen problemen met hun jaarrekening. Maar liefst 96 procent van de zorginstellingen rekent op een goedkeurende accountantsverklaring zonder beperking. Het merendeel van de zorginstellingen verwacht de jaarrekening al voor 1 mei op te leveren. 

De meeste zorgaanbieders zijn positief over hun accountant. Wel geven zij aan dat de accountant dit jaar veeleisender is geworden ten opzichte van vorig jaar. Ook verwacht het merendeel van de respondenten dat de accountantskosten zullen stijgen of gelijk blijven ten opzichte van vorig jaar. "Het is positief dat de zorgsector de ellende van de jaarrekening van eerdere jaren achter zich lijkt te laten en nagenoeg iedereen een goedkeurende verklaring krijgt zonder beperking", zegt Pim Diepstraten van Finance Ideas. "De oplopende kosten zijn wel zorgwekkend."

De Financiële Zorgthermometer is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de ruim negenhonderd leden van Fizi. Aan het meest recente onderzoek hebben 127 financials van verschillende zorginstellingen deelgenomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top