ACTUEEL

Tekort aan medische isotopen dreigt

Als één kernreactor in Europa uitvalt, kan er al een tekort ontstaan aan radioactieve stoffen die gebruikt worden voor de behandeling van kankerpatiënten, blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM.

Van de zes Europese reactoren die de zogeheten 'medische isotopen' produceren zijn er inmiddels vijf verouderd. "Bij een sluiting kunnen de bestaande reactoren de vraag waarschijnlijk niet opvangen, wat de leveringszekerheid voor de wereld (en dus ook voor Nederland) onzeker maakt", stelt het RIVM.

De isotopen worden gebruikt om kankergezwellen in een vroeg stadium op te sporen, maar ook voor de behandeling van patiënten. Het RIVM voorziet dat de vraag ernaar de komende jaren alleen maar toeneemt.

Een van de kernreactoren, waar de isotopen gemaakt worden, staat in het Noord-Hollandse Petten. Over de veiligheid van deze bijna 60 jaar oude reactor zijn de laatste jaren veel zorgen geweest. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Kars Sterenborg

1 mei 2018

Dit is een steeds terugkerend item. En wat wordt er aan gedaan? Volgens mij niets! Hier ligt een taak voor de gezamenlijke instellingen. Niet alleen Nederland, maar in eerste instantie Europees en vervolgens mogelijk mondiaal. Waarom worden de handen niet ineen geslagen? Waarom neemt de overheid hierin niet een voortrekkersrol? Waarom niet een niet op commerciële leest geschoeid initiatief? Zelf doen in plaats van uitbesteden met een preferentie beleid voor de participerende instellingen. We kunnen wel proberen de medicijnprijzen omlaag te brengen, niet onbelangrijk overigens, maar hier gaat het om directe patientveiligheid en kwaliteit van leven! Kom minister hoe gaan we dit aanpakken?

Top