ACTUEEL

Preventie sportblessures bespaart zorg 100 miljoen

Door sportblessures te voorkomen kunnen de zorgkosten in Nederland flink omlaag. Zo is de helft van het aantal enkelblessures, per jaar zo’n 680 duizend, goed te voorkomen. Daarmee valt ongeveer 100 miljoen euro te besparen.

Dat zegt Evert Verhagen, hoogleraar Epidemiologie van sport, bewegen en gezondheid, vandaag in zijn oratie bij VUmc. Verhagen deed zelf onderzoek naar het voorkomen van blessures in het Nederlandse volleybal. Daarnaast baseert hij zijn berekeningen op drie andere studies. De vier onderzoeken samen hebben 950 duizend euro gekost.

Netwerk

Die kosten zijn snel terugverdiend. Steeds meer mensen gaan sporten, dus het aantal sportblessures neemt ook snel toe. Juist die letsels zorgen voor een flink aandeel in de toenemende ziektelast, aldus Verhagen. Hij pleit naast meer budget voor onderzoek ook voor meer samenwerking in onderzoek en onderwijs, op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Dat doet Amsterdam al in de samenwerking tussen VUmc en AMC en het Amsterdam Institute of Sport Sciences (AISS): een netwerk waar onderzoek, onderwijs, zorg en sportpraktijk samenkomen. Binnenkort wordt dit samengebracht in Amsterdam Performance & Health Centre (APHC) op de VU campus. Hier kunnen zowel patiënten als topsporters terecht voor zorg en advies. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top