ACTUEEL

Huisartsen bellen en mailen ietsje meer

In vijf jaar tijd zijn de Nederlandse huisartsen iets meer telefonische consulten gaan uitvoeren. Een hele lichte stijging is er ook te zien in het aantal email-consulten, maar het totaalaantal is nog steeds nauwelijks noemenswaardig.

Dat blijkt uit cijfers van NIVEL over de jaren 2011 tot en met 2016. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg registreerde in 2016 ongeveer 1,4 miljoen patiënten in 350 praktijken. In 2016 waren er 4261 consulten per duizend patiënten. Daarvan was 28 procent van de consulten telefonisch consult en 0,7 procent via email. Veruit de meeste consulten waren in de spreekkamer van de huisarts: 66 procent. En vijf procent waren huisbezoeken.

Ouderen

De meeste telefonische consulten waren in de groep ouderen. Voor 75-plussers was dat 28 procent van de telefoontjes, voor 85-plussers zelfs 38 procent. Niet elk telefoontje naar de huisarts wordt als telefonisch consult gerekend, alleen wanneer het gaat om vervanging van een spreekuurconsult wordt dit als zodanig gedeclareerd.

Het gebruik van emailconsulten nam vooral toe in de groep 18 tot 64 jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top