ACTUEEL

Amphia en Bravis trekken samen op bij prostaat- en blaaskanker

Amphia Breda en het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal gaan nauw samenwerken bij de behandeling van prostaat- of blaaskanker. De samenwerking is een antwoord op nieuwe ontwikkelingen en behandelmethoden die de zorg voor kanker steeds complexer maken.

In concreto concentreren Amphia en Bravis vanaf oktober 2018 de complexe operaties voor prostaat- en blaaskanker binnen een vast team van urologen uit beide ziekenhuizen. Het behandeltraject is in beide ziekenhuizen gelijk: gestandaardiseerd, up to date en van hoogwaardige kwaliteit.

De zorg wordt dicht bij de patiënt georganiseerd: hierbij is rekening gehouden met zo min mogelijk extra reistijd en contactmomenten voor de patiënt. De huisarts verwijst de patiënt door naar het vertrouwde ziekenhuis. Daar vindt diagnostiek en de eerste behandeling plaats. Wordt tijdens het behandeltraject besloten tot een operatie, dan volgt een opnamegesprek in het ziekenhuis waar de operatie zal plaatsvinden. Eenmaal thuis gaat de patiënt voor de nabehandeling en nazorg weer naar zijn ‘eigen’ ziekenhuis.

Operatierobot

De behandeling van blaaskanker, meer in het bijzonder het verwijderen van de blaas met de operatierobot, gebeurt in Amphia. Operaties in verband met prostaatkanker, zoals het verwijderen van de prostaat met de operatierobot, vinden plaats in het Bravis ziekenhuis. Opereren met een operatierobot zorgt voor minder complicaties en een snel herstel. Ook kan de prostatectomie, indien de omvang van het gezwel dit toelaat, zenuwsparend worden uitgevoerd, met een grotere kans op erectieherstel na de operatie.

Kankernetwerk

De samenwerking is onderdeel van het overkoepelende oncologische samenwerkingsverband Embraze. Om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met kanker continu te verbeteren en de kans op genezing te vergroten, startten zeven ziekenhuizen, waaronder Bravis en Amphia, en twee instituten voor radiotherapie in Brabant en Zeeland dit kankernetwerk. De aangesloten ziekenhuizen en radiotherapeutische instituten in Embraze behandelen samen ruim 10 procent van de patiënten met kanker in Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top