ACTUEEL

Actie voor behoud ziekenhuizen, geen andere ziekenhuizen in gevaar

Patiënten en personeel voeren maandagmiddag actie tegen de sluiting van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. Zij doen dat bij het kantoor in Leiden van zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea, die zij medeverantwoordelijk houden voor het faillissement van de zorginstellingen.

De actie wordt gesteund door de SP, die desgevraagd niet kon zeggen hoeveel mensen er precies worden verwacht. Twee afzonderlijke petities voor behoud van de omgevallen ziekenhuizen zijn bij elkaar ruim 25 duizend keer ondertekend.

"Het is te gek voor woorden dat een ziekenhuis door zorgverzekeraars de das wordt omgedaan", aldus Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP. "We roepen de minister op om in te grijpen en deze ziekenhuizen voor Amsterdam en Flevoland te behouden.

Marges

Ziekenhuisbestuurder en voormalig staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid Martin van Rijn verwacht niet dat er nog meer ziekenhuizen omvallen, na de recente faillissementen van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. Dat heeft hij gezegd in een interview met het AD.

"De marges zijn klein momenteel in ziekenhuisland, maar het zou me verbazen als meer organisaties het niet redden. Voor zover ik weet dreigt er nergens acuut gevaar", aldus de voormalig politicus. De huidige baas van de Reinier Haga Groep vindt wel dat ziekenhuizen voor 'een grote opgave' staan.

Een recente conclusie van accountants-organisatie BDO dat zeker veertien instellingen, waaronder enkele in de groep die Van Rijn leidt, in de financiële gevarenzone verkeren, deelt Van Rijn niet. "Dat is geen goede graadmeter. Als één van onze ziekenhuizen grote investeringen doet, belandt het gelijk laag op het lijstje. Terwijl er een sterke groep achter zit", zegt hij tegen de krant. (ANP)


2 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

29 oktober 2018

Marktwerking past feitelijk niet in een ziekenhuissysteem . Net zo min als de prikkel op zoveelmogelijk verrichtingen IPV zoveelmogelijk aantoonbare genezingen ?? Voorts hebben aandeelhouders totaal geen affiniteit met de zorgtaken en wordt het personeel aan het bed ondergewaardeerd . Verder zit er een

Har

29 oktober 2018

Verder zit er een scala aan onduidelijkheid in het DBC systeem en werkt corruptie in de hand en tot slot zijn de maatschappen peperduur en gaat teveel van de kosten naar 27 zorgkantoren en hun verdienmodel. Evenals de farmaceutische grijpgrage invloed, ideale mix voor slecht functionerende ziekfabrieken en uiteindelijk slechte zorg

Top