ACTUEEL

Minister en OR reageren teleurgesteld op afketsen doorstart MC Slotervaart

Dat het ziekenhuis MC Slotervaart definitief geen doorstart zal maken is "een teleurstellende uitkomst'', voor iedereen die daarop nog hoopte. Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij benadrukt dat de zorg in het Amsterdamse ziekenhuis "beheerst" wordt afgebouwd, totdat alle patiënten elders zijn ondergebracht.

Bruins had de betrokken partijen op bezoek op het ministerie om te praten over de komende periode. "Hier zijn afspraken gemaakt over een patiënt-veilige en beheerste afbouw van de zorgverlening in het ziekenhuis", aldus de minister. "Hier zal zo lang voor worden genomen als nodig is, maar tegelijk is de ambitie deze periode zo kort mogelijk te houden. De afspraken worden de komende dagen uitgewerkt."

Oprichter CCN weerspreekt minister

Bruins schreef dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer dat er ‘te veel vraagtekens rond zorginhoudelijke aspecten’ waren over het overname plan van de aandeelhouders van Cardiologiecentra Nederland (CCN).

Igor Tulevski, de oprichter van CCN was de afgelopen dagen met de curatoren in gesprek  over een doorstart van MC Slotervaart. Hij weerspreekt dat er te veel vraagtekens waren over de wijze waarop hij de zorg in het Amsterdamse ziekenhuis vorm had willen geven. "Zorginhoudelijk waren er geen onduidelijkheden, dat is pertinent niet waar. Er waren geen enkele vragen over wat wij qua zorg voor ogen houden”, zegt hij in een interview met Het Parool. Tulevski gelooft dat zijn band met oud-Slotervaart-eigenaar Loek Winter "niet geholpen heeft".

OR Slotervaart 'ontgoocheld'

De ondernemingsraad van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is "ontgoocheld" dat het bankroete hospitaal dichtgaat, nu onderhandelingen over een doorstart zijn mislukt.

De raad geeft zorgverzekeraar Het Zilveren Kruis de schuld. "Die heeft gistermiddag de curator een brief gestuurd met de mededeling niet akkoord te gaan met het plan. De argumenten die Zilveren Kruis gebruikt om het plan te verwerpen zijn naar de mening van de OR niet steekhoudend. Zowel de OR als de meerderheid van de medische staf vond dat het plan verdere uitwerking verdiende en kansen bood op werkgelegenheid voor medewerkers van het Slotervaartziekenhuis en voor continuïteit van zorg aan patiënten."

De OR is "verbijsterd dat het Slotervaartziekenhuis slachtoffer is geworden van misbruik van marktmacht door het Zilveren Kruis en ontgoocheld dat er niet wordt ingegrepen door zorgminister Bruins."

Trouw meldt dinsdagavond dat Zilveren Kruis de doorstart inderdaad niet zitten. "Het is niet zo dat wij de overnamekandidaat CCN niet zien zitten”, zegt woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis in de krant. “Het gaat om het plan, dat was niet voldoende wat ons betreft. Ook van andere partijen kreeg het onvoldoende steun." Wat het plan precies inhield en waarom het niet voldeed, wil ze niet zeggen. "Dat is niet netjes op dit moment." (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top