ACTUEEL

Ziekenhuizen druk met vuurwerkslachtoffers

Nederlandse ziekenhuizen zijn dinsdag druk met het behandelen van vuurwerkslachtoffers. Ook zijn er veel mensen opgenomen met alcoholvergiftiging en verwondingen door vechtpartijen.

Bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk kwamen 32 patiënten binnen, van wie 11 vuurwerkslachtoffers. Dat zijn er 14 meer vergeleken met een jaar eerder. In het Oogziekenhuis in Rotterdam werden tijdens de jaarwisseling 8 mensen opgenomen met oogletsel door vuurwerkongelukken. Volgens het ziekenhuis is de helft van de schades dusdanig ernstig en dus blijvend.

Het aantal slachtoffers is ongeveer gelijk met een jaar geleden. De letsels van afgelopen jaarwisseling zijn volgens oogarts Tjeerd de Faber wel iets ernstiger dan die van de voorgaande jaren. "De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. De helft van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk'', aldus Faber. Het jongste slachtoffer is vijftien jaar oud.

Carbid schieten

Ook de nieuwjaarsnacht op de spoedeisende hulp in Ziekenhuis Gelderse Vallei was druk. In totaal ging het om 4 vuurwerkslachtoffers. Een van hen raakte gewond door carbid schieten.

Bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam werden 9 mensen met brandwonden binnengebracht, onder wie een kind met vuurwerkletsel. Bij de spoedhulp van HMC Westeinde en HMC Bronovo in Den Haag ging het om 8 patiënten. Een slachtoffer werd opgenomen op de intensive care wegens het inademen van roetdeeltjes.

Naar verwachting worden er in de loop van de dag en woensdag nog meer vuurwerkslachtoffers opgenomen in gespecialiseerde ziekenhuizen. Landelijke cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers worden in de loop van deze week verwacht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top