ACTUEEL

VVD: zorgvoorstel De Jonge stap terug in tijd

Regeringspartij VVD ziet niets in een voorstel van CDA-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om de zorg regionaler te organiseren, ten koste van keuzevrijheid en marktwerking. Tweede Kamerlid Arno Rutte spreekt van "een stap terug in de tijd".

De Jonge zegt in een interview met het AD dat de marktwerking in de gezondheidszorg is "doorgeslagen" en moet worden ingeperkt. Anders wordt goede zorg steeds moeilijker te organiseren en te betalen, aldus de bewindsman. "De zorg heeft minder markt en meer samenwerking nodig. Anders houden we het niet vol."

Dat betekent volgens De Jonge dat de keuzevrijheid van patiënten deels moet worden beknot. "Daarvoor in de plaats moeten zorgverzekeraars, zorgverleners en gemeenten de zorg regionaler gaan organiseren." Ook wil de minister nieuwe zorgaanbieders strenger gaan controleren.

Doorn in het oog

Het is de minister een doorn in het oog dat vaak meerdere zorgverleners actief zijn bij een en dezelfde seniorenflat. "In plaats van dat een team wijkverplegers gezamenlijk zo'n hele flat bedient, moeten zij individueel voortdurend de auto in om naar het volgende adres te gaan."

De VVD daarentegen vindt dat er voor patiënten wel iets te kiezen moet overblijven. De grootste coalitiepartij waarschuwt bovendien dat het idee van De Jonge leidt tot langere wachtlijsten en hogere zorgkosten.

Bij oppositiepartij GroenLinks valt het idee wel in goede aarde. "Ik ben blij dat De Jonge deze omslag voorstelt en inziet dat de marktwerking is doorgeslagen en er meer samengewerkt moet worden in de zorg", aldus Kamerlid Corinne Ellemeet. "Nu moet de daad bij het woord gevoegd."

Krokodillentranen 

Ook SP'er Maarten Hijink wil eerst zien, dan geloven. "Als minister de markt uit de zorg halen lijkt me effectiever dan praatjes in campagnetijd", twittert hij. PVV-Kamerlid Fleur Agema doet de uitspraken van De Jonge af als "krokodillentranen van CDA'ers achteraf". (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

hans peltenburg

1 maart 2019

Ach beste VVD word toch eens wakker. Er is zó veel schaarste in bijvoorbeeld wijkverpleging dat er voor de patiënt helemaal niets te kiezen valt. En waar kies je dan voor. Niet meer dan voor een merknaam lijkt mij. Net als met het kiezen voor een van de 80 merken zorgverzekeringen die er zijn met iets van 500 verschillende polissen. De marktwerking zou de zorg kwalitatief beter, efficiënter en goedkoper maken hebben de goeroes van de marktwerking steeds geroepen. Maar het is er m.i. alleen maar duurder op geworden en de inspectie heeft er geen grip meer op. De kwaliteit komt ook daardoor in gevaar. Hoezo nog iets te kiezen ?? Inmiddels liggen patiënten in ziekenhuizen te wachten op toegang tot de wijkverpleegkundige zorg en kan de patiënt niet naar huis omdat er een wachttijd is.....

Richard Jansen

1 maart 2019

@Hans
Marktwerking is een vorm van democratie. Mag ik uit uw reactie afleiden dat u ook liever een dictatuur heeft dan een stelsel met veel kleine partijen, of enkele grote partijen?

Als er al iets moet veranderen, dan is het een toename van de marktwerking/democratie. De beperkte inspraak die we nu hebben geeft nog teveel ruimte aan machtswelustelingen die liever hebben dat de domme burger naar de superieure elite luistert.

hans peltenburg

4 maart 2019

@richard, nee hoor dat mag u niet. Er zijn genoeg democratien in de westerse wereld waar de zorg niet onder alleen maar de gesel van marktwerking valt maar in meer of mindere mate wordt gereguleerd door de staat. Marktwerking werkt ook alleen maar als er voldoende aanbod is ; dat is er gewoon niet in de zorg. Door de schaarste nemen wachtlijsten toe.!

Richard Jansen

5 maart 2019

@Hans
We kunnen elkaar vinden in de observatie dat de toetreding tot de zorg verstoord is. Dat is een ander voorbeeld van de planeconomie in de zorg. Denk aan de schaarste in de USSR. Marktwerking is juist het vergemakkelijken van toe- een uittreding. U klinkt eerder als iemand die juist marktwerking zou voorstaan.

Top