Gastvrijheid

Studies over giftigheid glyfosaat moeten openbaar

Studies over de mate van kankerverwekkendheid en giftigheid van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat moeten openbaar. Het besluit van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) om die geheim te houden, is vernietigd door het Gerecht van de Europese Unie.

De rechters vinden het belang van het publiek om toegang tot informatie te hebben in dit geval belangrijker dan het belang van onder meer chemiereus Monsanto, dat het glyfosaathoudende middel Roundup maakt. Burgers hebben het recht te weten wat de gevolgen zijn als de stof in het milieu terechtkomt, is het oordeel.

De zaak was onder meer door groene Europarlementariërs aangespannen. De EFSA had gezegd dat openbaarmaking de commerciële en financiële belangen van de industrie ernstig zou schaden. De waakhond had gesteld dat de chemische stof niet kankerverwekkend is, hoewel sommige wetenschappers daar anders over denken. De betreffende studies gaan onder meer over testen met glyfosaat op ratten en muizen.

Gezondheidsrisico’s

De Europarlementariërs reageren opgetogen op het vonnis. "Een overwinning in de strijd tegen geheimzinnigheid als het gaat over de milieu- en gezondheidsrisico’s van gevaarlijke producten als glyfosaat", aldus de Belg Bart Staes. Het publiek en onafhankelijke wetenschappers kunnen volgens hem voortaan zien hoe chemische bedrijven hun eigen rapporten schrijven om toestemming te krijgen om hun producten op de markt te krijgen. Greenpeace spreekt van "een grote stap naar meer transparantie en verantwoording in het Europese besluitvormingsproces".

Over glyfosaat is de laatste jaren veel te doen. De Europese vergunning ervoor werd in 2017 met vijf jaar verlengd.

De EFSA heeft twee maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

11 april 2019

Een oeverloze discussie Monsanto en de overname door Bayer wordt steevast een fusie gesmeed in de hel. Alle bellen en lampen staan al jaren op rood . Pesticiden zijn op termijn de ondergang van ; nu al van weidevogels ,insecten, het grond en bodemleven . Tolerantie grenzen (toelaatbare normen) met een factor van 1000 overschreden . In koeien poep is dit onlangs aangetoond. ( Uitzending vroege vogels 7/4) Recent bij de bloemkwekerij schrikbarende cijfers en verontrusting voor jonge kinderen en baby,s . Inmiddels gaat mister Frankenstein Bayer-Monsanto en de EU lobbyisten door of er niets aan de hand is.
Dit wordt als dit niet veranderd een giga bedreiging voor alles wat leeft ,en vele malen erger als de klimaat discussie en zijn gevolgen .

Top