ACTUEEL

'Doktersassistenten mikpunt van geweld'

Circa 62 procent van de doktersassistenten heeft in de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) op basis van eigen onderzoek onder bijna duizend leden. Ze rapporteerden onder meer spugen, slaan, schoppen, vernielen en zelfs bedreigingen met bijl, mes of vuurwapen.

Volgens de NVDA moest in enkele gevallen de politie worden ingeschakeld. Ruim een kwart van de assistenten gaf aan meer dan vier keer per jaar dergelijke incidenten mee te maken.

Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en huisartsenposten meldden gevoelens van angst, onveiligheid en boosheid. Een deel ervaart langdurige fysieke klachten.

Volgens NVDA-voorzitter Kees Gillis geven veel doktersassistenten (44 procent) aan dat het geweld toeneemt. "Dat is een maatschappelijk probleem dat alle zorgverleners treft." Hij wil meer aandacht van de politiek voor deze problematiek.

Boze man

Aanleiding tot het onderzoek was volgens Gillis een incident rond een doktersassistent in een huisartsenpost in Venray, die werd bedreigd, uitgescholden en bespuugd door een boze man. De politie wilde de aangifte aanvankelijk niet opnemen, omdat tussen assistent en bedreiger glas zat en het daarmee geen doodsbedreiging zou zijn, aldus de NVDA-voorzitter.

Vrijwel alle doktersassistenten melden geweldsincidenten bij hun werkgever. In 11 procent van de gevallen werd aangifte gedaan. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

12 maart 2019

Gek toch . Marktwerking zorgvrager staat bij binnenkomst al op min € 385 is er nog niets gebeurd . Nog niet gesproken over de gepeperde parkeergelden op het ziekenhuisterrein zelf. Dit en wachtlijsten ( onduidelijkheid DBC) kunnen tot een redelijmk explosief situatie leiden. Voorts is de bouwkundige situatie bij een balie totaal niet ingericht op enige bescherming voor deze assistenten .mevrouw Liesbeth Spies ( burgemeester Alphen aan den Rijn ) benoemde ook dit probleem. In deze beroepsgroep wordt dit wel aangepakt .

Har

12 maart 2019

Moet zijn, redelijk explosieve situatie kan leiden

Top