ACTUEEL

IKNL gaat kwaliteitsregistraties DICA uitvoeren voor OncoZON

IKNL gaat Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland ondersteunen bij de kwaliteitsregistraties van DICA. De volledige registratie wordt overgenomen door datamanagers van IKNL, waardoor medisch specialisten en verpleegkundigen worden ontlast en onafhankelijke en betrouwbare data wordt verkregen.

Dat meldt Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON) op 18 maart. Het is voor het eerst dat een oncologisch netwerk aan IKNL vraagt om ondersteuning bij het vastleggen en doorleveren van items die nodig zijn voor de oncologische kwaliteitsregistraties van DICA.

NKR

Datamanagers van IKNL registreren al tientallen jaren items voor de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) vanuit de patiëntendossiers in de ziekenhuizen. Aangezien een groot deel van de items van de kwaliteitsregistraties ook voor de NKR worden geregistreerd, leggen de datamanagers in de tien OncoZON instellingen naast de NKR items ook de aanvullende items voor de kwaliteitsregistraties vast.

Vergoeding

Volgens planning zullen medio dit jaar alle verplichte registraties van DICA in de aangesloten ziekenhuizen via IKNL lopen. De ziekenhuizen betalen IKNL een vergoeding voor registratie van de aanvullende items en de doorlevering ervan. De instellingen die OncoZON vormen zijn: Catharina ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Laurentius ziekenhuis, Maastricht UMC+, Maastro Clinic, Máxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland MC.

Kankersoorten

In een aantal ziekenhuizen in Nederland zijn de afgelopen jaren al kwaliteitsregistraties uitgevoerd door IKNL. Dat gebeurt voor veelvoorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker en gynaecologische kanker. Voor OncoZON gaat IKNL nu alle negen verplichte kwaliteitsregistraties uitvoeren. Dan gaat het ook om hoofd-halskanker, longkanker, longchirurgie, maag- en slokdarmkanker, leverkanker en alvleesklierkanker.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top