ACTUEEL

8,5 miljoen voor groot onderzoek naar gezond oud worden

Onderzoeker Eline Slagboom van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt met haar team ruim 8,5 miljoen euro voor een grootschalig onderzoek naar de factoren die bijdragen aan gezond ouder worden en vitaliteit.

Het team wil de functionele achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat zij meer jaren in gezondheid doorbrengen. Aan het onderzoek, dat in september dit jaar van start gaat, doen negen onderzoeksinstituten en acht private partijen mee, zo maakt het LUMC bekend.  De onderzoekers willen niet één ziekte, maar meerdere ouderdomsziekten tegelijkertijd aanpakken.

Teamleider Eline Slagboom is naast onderzoeker aan het LUMC ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek (DuSRA). "De levensverwachting van Nederlanders wordt steeds hoger", zegt zij. "Met de vergrijzing neemt helaas echter ook het aantal mensen met een of meerdere ouderdomsziekten toe. Daarom creëren we een platform voor blijvende samenwerking naar gezonde veroudering. Dit is het grootste publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van ‘healthy ageing’ ooit."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Johan de Korte

25 april 2019

Alsof naar dit thema al niet genoeg onderzoek is gedaan. Onderzoekers als Professor o.a. met J.G. Defares: Langer vitaal blijven. De beheersing van het verouderingsproces. Naarden, Strengholt, 1982. ISBN 90-6010-525-7
James G. Defares: The control of aging and its diseases. Prolegomenon to biological medicine. Leiden, 1969. 120 jaar Jong,
Uitgever: Strengholt United Media, hebben juist bijgedragen tot wat hier boven staat "De levensverwachting van Nederlanders wordt steeds hoger."

PJM van Loon

29 april 2019

Het is onbegrijpelijk, dat de Geneeskunde in de volle breedte de Gezondheidsleer is gaan loslaten, vergeten en zelfs verguizen.
Gezond oud worden heeft in die leer , gebaseerd op de basisvakken in de geneeskunde anatomie, fysiologie, biochemie, maar ook biomechanica, nu totaal versplinterd of gedecimeerd in curricula gedoceerd, maar een basisvoorwaarde± zorg, dat alle groeiprocessen in de jeugd geoptimaliseerd kunnen verlopen.
Hebben de healthy ageing goeroes dan niet in de gaten , dat de jeugd al enkele decennia in de breedte aan meer problemen begint te "lijden" ? Epidemiologische basis voor hun uitspraken is er niet, als je je de grote individuele stapeling van aandoeningen ( ook degeneratieve!!) als hele bevolking gaat optellen! De zorgkosten gaan net als in de USA, waar al 71% van de jeugd niet sterk en gezond is, de economie in gevaar brengen. De AngloAmerikaanse medische wetenschap heeft de Gezondheidsleer nooit als onderdeel gekend en kent geen weg terug. Hoe meer onderzoek aan de "achterkant", hoe minder zicht op oplossingen, die hout snijden.

Top