ACTUEEL

'Besparing van twee miljard op diabeteszorg mogelijk'

Er kan jaarlijks 2 miljard euro bespaard worden op diabeteszorg. Dit zeggen zo’n dertig hoogleraren en medici in een betoog in NRC Handelsblad. Zij doen een oproep aan de minister van VWS voor betere en meer duurzame behandeling voor diabetes type 2.

De boodschap van de hoogleraren en medici in de open brief in NRC vandaag is duidelijk: ‘Bij ongewijzigd beleid heeft straks een op de drie Nederlanders diabetes type 2 (…) Dit levert een zeer omvangrijke bijdrage aan de ziektelast, zorgconsumptie en zorgkosten in Nederland. Dat hoeft niet zo te zijn.’ De directe zorgkosten bedragen ongeveer twee miljard euro, maar volgens het pleidooi zijn de indirecte zorgkosten een veelvoud hiervan. De ziekte gaat namelijk gepaard met een kettingreactie aan complicaties en andere aandoeningen. Patiënten lijden volgens de briefschrijvers bijvoorbeeld aanzienlijk vaker aan depressie, hart- en vaatziekten, kanker, blindheid, nierziektes en dementie.

Goedkopere behandelvormen

Dankzij juiste leefstijlinterventies kan ongeveer een derde van de diabetespatiënten medicatievrij raken, staat in de brief te lezen. Dit wordt bevestigd door diverse initiatieven in Nederland zoals de programma’s Keer Diabetes2 Om, de Nationale Diabetes Challenge en het burgerinitiatief Je Leefstijl als Medicijn. Maar deze acties bereiken nog niet het grote publiek. Daarom moedigen de hoogleraren en medici minister De Jonge en Bruins aan om betere en goedkopere behandelvormen voor diabetes type 2 mogelijk te maken voor alle patiënten in Nederland. ‘Met dagelijks 166 nieuwe patiënten erbij is wachten geen optie’, aldus de briefschrijvers.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Pleun Eikelboom

17 mei 2019

ik ben een schoolvoorbeeld van de effectiviteit van de leefstijl-aanpak van diabetes type 2. De oproep die gedaan wordt is volstrekt terecht! Het is een kleine moeite met enrom (gezondheids)effect!

Liesbeth Oerlemans

17 mei 2019

Fijn dat voor meer mensen duidelijk wordt dat je door een gezondere leefstijl minder medicatie nodig kunt hebben. Vandaar ook dat sinds 2019 drie door het RIVM effectief bewezen programma's worden vergoed in de basiszorg, namelijk Cool, Slimmer en de Beweegkuur. Het is natuurlijk niet voor niets dat dit niet geldt voor Keer Diabetes 2 Om. Ook het deze week door hen gepubliceerde onderzoek in BMJ laat vooral zien dat dit onderzoek geen conclusies rechtvaardigt.

Een belangrijke vraag is of iedere deelnemer bij de start de juiste medicatie had of dat artsen vanwege deelname aan het onderzoek de medicatie al heroverwogen. Ook is de vraag waarom er zoveel gegevens zonder uitleg onnodig ontbreken. Kwamen die niet goed uit voor het resultaat?

Ook roept het vragen op dat expliciet in het onderzoek zelf wordt genoemd dat het geen high fat is terwijl bij de deelnemers bij de NOS gisteren (maar ook eerder) vertellen dat ze weinig koolhydraten mogen eten en het dus wel high fat eten. In het boek van Hanno Pijl en Karine Hoenderdos (dat door Keer Diabetes2 Om herhaaldelijk werd gepromoot) bevat het wintermenu 1 57 energieprocent vet terwijl de aanbeveling bij overgewicht 35 energieprocent is. Dat is dus wel high fat.

Top