ACTUEEL

Jeugdzorgmedewerkers gaan voor het eerst staken

Op maandag 2 september gaan Jeugdzorgmedewerkers voor het eerst in de geschiedenis staken. Naar verwachting ligt het aantal deelnemende jeugdzorgmedewerkers tussen de 3000 en 4000, aldus de organisators FNV en CNV.

"We zitten nu rond de 3500 aanmeldingen. Maar uit ervaring weten we dat mensen zich niet altijd vooraf aanmelden, terwijl ze wel komen staken", aldus CNV-bestuurder Oscar Overbeek tegen het Eindhovens Dagblad. Volgens Overbeek zal de hele sector van zich laten horen. Hoeveel mensen er precies geraakt zullen worden door de staking, is volgens hem nog niet te becijferen. "Maar de acute zorg is gewaarborgd, er is bijvoorbeeld voor gezorgd dat crisisdiensten open blijven en ook groepen waar mensen op zitten die zorg nodig hebben blijven bemand."

Bezuinigingen terugdraaien

CNV Zorg en Welzijn en FNV Zorg en Welzijn eisen een structureel budget van 750 miljoen euro en eenmalig 200 miljoen euro voor de arbeidsmarkt in de jeugdzorg. Hiermee willen de vakbonden een eerdere bezuiniging van 450 miljoen euro terugdraaien, die werd doorgevoerd toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor jeugdzorg.

De rug toekeren

CNV is bang dat te veel medewerkers jeugdzorg de rug toekeren. "Er zijn wachtlijsten, er zijn tekorten en ook de arbeidsmarkt in de jeugdzorg is nijpend", licht de de CNV-bestuurder toe. "Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de uitstroom ongeveer 16 procent is. Straks hebben we niemand meer die dit werk kan of wil doen.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top