ACTUEEL

Bevolkingsonderzoek borstkanker loopt uit door te weinig personeel

In sommige regio's in Nederland loopt het bevolkingsonderzoek borstkanker gemiddeld drie maanden uit, dat meldt het RIVM. Reden hiervoor zou een tekort aan screeningslaboranten zijn die bij het bevolkingsonderzoek betrokken zijn.

In de regio midden-west en zuid-west Nederland ontvangt men gemiddeld drie maanden later een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Dat heeft invloed op de gezondheidswinst die wordt behaald. 

Volgens Bevolkingsonderzoek Nederland nemen de screeningsorganisaties, het ministerie van VWS en het RIVM al sinds 2013 maatregelen. Er is bijvoorbeeld geld vrij gemaakt en screeningsorganisaties hebben een eigen opleiding gecreëerd. De opleiding is inmiddels verbreed zodat er ruimte is voor instroom vanuit zowel het HBO als het MBO,  meldt Bevolkingsonderzoek Nederland. 

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) onderzoekt in overleg met het Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BOB) of het AMZ kan helpen om de wachttijden te verkorten. Vrouwen die toch op tijd het bevolkingsonderzoek willen ondergaan, kunnen hiervoor bij het AMZ, gespecialiseerd in borstzorg en borstkankerzorg, terecht. Een verschil is dat de kosten voor het onderzoek dan van het eigen risico af gaan, waar het bevolkingsonderzoek gratis wordt aangeboden. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top