ACTUEEL

VieCuri start onderzoek naar complexe jicht

VieCuri medisch centrum in Venlo en Venray gaat onderzoek doen naar het beter herkennen van complexe jicht en naar een medicijn dat acute jichtaanvallen beter afremt dan bestaande medicijnen.

Dat meldt VieCuri op 11 oktober. Jicht ontstaat doordat de nieren natriumuraat vasthouden. Dat kan neerslaan in de vorm van kristallen in de gewrichten. VieCuri gaat kristalherkenning optimaliseren, ondersteund door ReumaNederland, Universiteit Twente en een aantal investeerders. Er wordt hiervoor een database aangelegd met spectrogrammen van herkende beelden van kristallen. Met de database wordt het mogelijk om een kristal sneller te herkennen. Zo kan een patiënt eerder behandeld worden en wordt complexe jicht voorkomen. VieCuri vult deze database met kristalspectrogrammen van honderden patiënten uit verschillende ziekenhuizen.

Medicijn

Daarnaast verricht VieCuri binnenkort ook medicijnonderzoek naar een nieuwe jichtremmer. Dit medicijn vermindert acute jichtaanvallen en lijkt veiliger en effectiever dan huidige medicijnen. Om dit medicijn, Dapansutrile, te kunnen registreren zijn 220 patiënten met acute jicht nodig die onder begeleiding het medicijn gaan testen. VieCuri start dit medicijnonderzoek samen met een innovatief farmaceutisch ontwikkelingsbedrijf en werkt hiervoor nauw samen met expertcentra in heel Europa.

Jichtspreekuur

VieCuri heeft op dit moment ongeveer duizend jichtpatiënten in behandeling. De polikliniek Reumatologie organiseert wekelijks een jichtspreekuur. Daar krijgt de patiënt een maatwerkbehandeling, waarbij medicijnen worden voorgeschreven die de urinezuurstofwisseling verbeteren waardoor de jichtklachten uiteindelijk kunnen verdwijnen. Ook krijgt de patiënt persoonlijk advies over de gewenste leefstijl, zodat jicht op meerdere vlakken aangepakt wordt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top