ACTUEEL

Redding IJsselmeerziekenhuizen kost 200 banen

Bij de IJsselmeerziekenhuizen verliezen tweehonderd mensen hun baan. Ook moeten negen medisch specialisten die hun werk niet goed doen vertrekken. Dit bleek donderdagmiddag na de overeenstemming over het voortbestaan van de IJsselmeerziekenhuizen.

De steun van Klink voor het ziekenhuis is deels bedoeld voor een goed sociaal plan voor personeel dat het veld moet ruimen. Maar AbvaKabo stapte donderdag op bij overleg over een afvloeiingsregeling. Vakbondsbestuurder Wim van der Hoorn noemde het voorstel van het ziekenhuis dat op tafel lag heel slecht. Hierin wordt volgens hem te weinig gedaan om ontslagen personeel aan ander, gelijkwaardig werk te helpen. Hij verwacht echter weinig gedwongen ontslagen, omdat veel medewerkers de afgelopen tijd zelf al zijn vertrokken.

Steunaanvraag bij NZa

Het ministerie van VWS springt voor meer dan 30 miljoen euro bij in de vorm van leningen, voorschotten en het overnemen van vorderingen. Zo neemt het ministerie de schuld van 13,3 miljoen euro over die het ziekenhuis nog had aan zorgverzekeraar Achmea. Klink vindt het maatschappelijk onaanvaardbaar als met name het ziekenhuis in Lelystad sluit.
Het geld waarmee VWS over de brug komt, moet voor een deel terugkomen uit de steun die de nieuwe IJsselmeerziekenhuizen donderdag hebben aangevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Half januari beslist de toezichthouder over de aangevraagde steun van 29,5 miljoen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top