ACTUEEL

EOD brengt picrinezuur bij ziekenhuis tot ontploffing

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft maandagochtend bij het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg een hoeveelheid picrinezuur verwijderd en tot ontploffing gebracht.

Procedure

Picrinezuur wordt gebruikt bij bepaalde laboratoriumonderzoeken zoals bijvoorbeeld het testen van de nierfunctie. Hiervoor had het ziekenhuis een voorraad picrinezuur in beheer, maar deze is overbodig geworden sinds het zuur in porties wordt aangeleverd. "Om de voorraad te verwijderen moesten we een procedure volgen waar we nu een week of twee mee bezig waren", aldus Angela Zijp, secretaris van de raad van bestuur in het Tilburgse ziekenhuis. "Om dit veilig te laten verlopen schakelt de politie de EOD in, die het zuur inmiddels op een grasveldje achter het ziekenhuis heeft laten ontploffen. Het stelde niet heel veel voor, er kwam een klein plofje vanaf en het zand eromheen vloog omhoog."

Veilig

Volgens Zijp is de voorraad picrinezuur altijd goed beheerd. De stof stond in een voorraadkamer in een bak met water, ver verwijderd van patiënten. Picrinezuur kan indrogen en vervolgens kristalliseren. Onder bepaalde omstandigheden kan het ontploffen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top