BLOG

Help, de dokter verzuipt in de data

Data, de gemiddelde medisch specialist verdrinkt er bijna in. Een vergelijking met het boek 'help de dokter verzuipt' uit 1968 is gemakkelijk te maken. Als je een oplossing voor een probleem zoekt, zijn er oneindig veel keuzes te maken, en heb je heel veel wijze raadgevers aan de kant waar je dan ook weer de juiste uit moet kiezen.

Value based healthcare helpt om de juiste dingen te doen, om zo op de juiste manier tot maximale waarde voor de patiënt te komen. De handeling met de beste uitkomst, en ook het vormen van de juiste keten om de zorg op de  beste plek te leveren. Tijdens de bijeenkomst met dr. Kaplan op 5 april wordt er uitgebreid stilgestaan bij de vorderingen die door de partners in het veld gemaakt worden om tot waardegedreven zorg te komen.

Het keuzeproces blijft nog steeds kennisintensief, waarbij zeker bij de nieuwe therapieën  niet altijd duidelijk is of een behandeling zal aanslaan of niet. De intellectuele benadering lijkt wel op het risicoproces dat de banken. Dit proces benaderden wij  tot een paar jaar geleden zeer handmatig, intellectueel.  De aanwezige data werd niet omgezet tot een set met voorspellende waardes.

Data science

Met behulp van data science, oftewel met behulp van algoritmes voorspellende waarde toevoegen aan de zee aan data, is het keuzeproces waarschijnlijk te professionaliseren. De banken hebben dit de laatste jaren ook gedaan. Zo destilleert ABN AMRO uit allerlei gegevens van kleine ondernemingen een grote gemene deler, met een aantal determinanten op basis waarvan de besluitvorming om wel of geen krediet te verlenen versneld en verbeterd is. Kennis, intellectuele analyse en deductie (de diagnose) voor onze basistaak risicobeoordeling vervangen door modellen, kan rustig een revolutie genoemd worden. Daarnaast heeft het verregaande consequenties. Alle procedures worden gewijzigd, afdelingen krimpen en veranderen van samenstelling. Het systeem draait uiteindelijk sneller en beter. 

Experiment

We hebben gemerkt dat veranderen lastig is als je alleen mensen vanuit je organisatie betrekt, die nog ander - waarschijnlijk te beschermen - werk hebben. Daarom zet de bank speciale afdelingen op zonder connectie met de reguliere lijn, en organiseert de bank Beyond banking days. Hierbij wordt gedurende een paar dagen gewerkt met data scientists van binnen en buiten de bank om tot nieuwe producten te komen. In juni 2017 heeft ABN AMRO tijdens een van deze dagen ook een proef voor de zorg gedaan door data scientists te laten rekenen op een set van data voor een kleine aandoening. Dit is een heel geslaagd experiment geworden, waarschijnlijk doen we het deze zomer nog een keer om de ervaringen te valideren. Daarna is het aan de sector zelf om een succesvolle vernieuwing uit te bouwen.

Value based healthcare heeft vele gezichten, gebruik van data science is er een van. Over onze ervaringen met het vereenvoudigen van het keuzeproces met behulp van data science vertel ik graag tijdens de bijeenkomst op 5 april.

Anja van Balen
Sector banker zorg bij ABN AMRO

Anja van Balen

-----
Dé autoriteit op het gebied van Value based healthcare (VBHC), professor Robert S. Kaplan komt naar Nederland. Op 5 april laten hij en andere Nederlandse experts hun licht schijnen op VBHC. Mis deze eenmalige kans niet: schrijf u in!

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top