ACTUEEL

Bewoners verpleeghuizen komen niet uit met zakgeld

Het door de overheid vastgestelde zak- en kleedgeld voor bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen is te laag om in eigen levensbehoeften te voorzien. Dat constateert cliëntenorganisatie LOC naar aanleiding van een doorrekening van het Nibud.

Cliënten in de verzorging en verpleging krijgen maandelijks 290 euro zak- en kleedgeld. Daar moeten zij onder meer aanvullende ziektekosten, het wassen van kleding, de kapper en uitjes van betalen. Bij het vaststellen van het zak- en kleedgeld is de overheid uitgegaan van een bedrag van 20 euro tot 35 euro voor het wassen van kleding. Uit onderzoek van het Nibud blijkt nu dat de werkelijke kosten voor de was tussen de 73 euro en 110 euro liggen. Met name bij instellingen die de was uitbesteden kunnen de kosten oplopen van 88 tot 110 euro.

Signalen

Cliëntenraden melden steeds vaker bij LOC dat bewoners met een laag inkomen de kosten van het wassen niet meer kunnen betalen. LOC pleit er daarom voor om de was voortaan uit de Awbz te betalen of het zak- en kleedgeld te verhogen. LOC heeft maandag 13 februari de Tweede Kamer gevraagd om met een oplossing te komen. Ook roept LOC cliëntenraden en managers op om te overleggen over de waskosten.  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs

21 februari 2012

Meerdere Zorg instellingen denken nu het ei van Columbus gevonden te hebben om zelf geen vuile handen van de was te krijgen: Uitbesteden aan een externe wasserij, bijvoorbeeld CleanLeaseFortex, en deze ook rechtstreeks de facturatie naar de cliënten / wettelijk vertegenwoordigers laten doen. Probleem opgelost! Deze Zorg instellingen verdienen uiteraard zelf aan het collectief aanbieden van hun was, maar kunnen bij vragen, zoekraken van kleding etc. naar de wasserij verwijzen. Hoe denk wij hierover: geld verdienen over de rug van je (zakgeld)cliënten?

Top