Finance

NPCF wil één budget voor huisarts en ziekenhuis

NPCF wil één budget voor huisarts en ziekenhuis

Huisartsen en ziekenhuizen moeten samen verantwoordelijk worden voor één budget. Omdat het voor ziekenhuizen rendabel kan zijn zoveel mogelijk verrichtingen uit te voeren, zitten daar veel onnodige kosten. Dat betoogt patiëntenfederatie NPCF in een brief aan de Tweede Kamer.

De patiëntenfederatie vreest dat de zorg onvoldoende kan verbeteren als er niks verandert. Een gezamenlijk budget kan bijdragen aan beter zorg, schrijft de NPCF in een brief aan de Kamer. Woensdag is in de Kamer een debat over de toekomst van het 'zorglandschap'.

Financiële schotten

Momenteel is er een apart budget voor ziekenhuizen en huisartsen. Door het financiële ‘schot’ tussen beide groepen, is er volgens de federatie nauwelijks noodzaak tot samenwerking. De NPCF verwacht dat er zuiniger gewerkt zal worden als de budgetten samengevoegd worden. En het geld dat zo overblijft kan gebruikt worden voor een wijkgerichte aanpak.

Wijkgerichte zorg

Naast het voorstel tot één budget voor huisartsen en ziekenhuizen vindt de NPCF dat het zorgaanbod veel beter moet aansluiten op de zorgvraag van de inwoners van een wijk of regio. ”We denken dat door een betere samenwerking tussen huisartsen, therapeuten, thuishulp en andere zorg in de wijk, patiënten minder snel verwezen hoeven worden naar de duurdere ziekenhuiszorg”, aldus NPCF-directeur Wilna Wind.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top