ACTUEEL

NFK waarschuwt voor ondervoeding kankerpatiënten

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) waarschuwt voor ondervoeding van kankerpatiënten. Veel van deze patiënten geen niet meer naar de diëtist nu deze uit het basispakket is geschrapt.

Diëtistenorganisatie NVD constateerde onlangs dat het aantal patiënten dat de diëtist bezoekt meer dan gehalveerd is als gevolg van de pakketmaatregel. Hieronder patiënten met luchtweg- of slikproblemen, allergieën, diabetes of hart- en vaatziekten, maar ook kankerpatiënten.

Contraproductief

Volgens NFK is goede voeding bij kankerpatiënten niet altijd vanzelfsprekend. Het ziekteproces en behandelingen kunnen het eetgedrag van de patiënt beïnvloeden waardoor deze minder goed eet. Dit terwijl goede en voldoende voeding juist nodig is om bijvoorbeeld de noodzakelijke behandelingen beter te door staan. Een patiënt die als gevolg van zijn ziekte ondervoed raakt, loopt een verhoogd risico op opname in een zorginstelling en moet vaker naar de huisarts. Dit betekent volgens NFK hogere zorgkosten, waarmee de bezuinigingmaatregelen contraproductief werken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top