ACTUEEL

Ombudsman houdt openbare hoorzitting Q-koorts

De Nationale Ombudsman gaat een openbare hoorzitting organiseren om meer informatie te krijgen voor zijn onderzoek naar de Q-koorts. Dat heeft een zegsvrouw zaterdag gemeld.

Alex Brenninkmeijer onderzoekt hoe patiënten die als gevolg van de Q-koorts chronisch ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid. Het is zeer bijzonder dat de Ombudsman een openbare hoorzitting houdt, aldus zijn woordvoerster. “Maar het verwijt van veel betrokkenen is juist dat de overheid niet transparant is geweest’’, stelt ze. “Daarom willen wij dat juist wel zijn in deze kwestie.’’

Sleutelpersonen

Het is de bedoeling dat alle sleutelpersonen bij de aanpak van de Q-koorts voor de openbare hoorzitting worden opgeroepen. De zegsvrouw wil nog niet ingaan op de vraag of ook oud-ministers Ab Klink en Gerda Verburg moeten verschijnen. Het is niet duidelijk wanneer de openbare hoorzitting exact plaatsvindt. Maar het is de bedoeling dat de belangrijkste betrokkenen nog voor de zomer worden opgeroepen.

Niet gehoord

Veel Q-koortspatiënten voelen zich niet gezien en gehoord door de overheid. Volgens de Ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht voor de financiële schade die Q-koortspatiënten hebben gelopen als gevolg van hun ziekte. Daarom is Brenninkmeijer in januari een onderzoek gestart. Het directe doel van de hoorzitting is om de keuzes die door de overheid zijn gemaakt bij de aanpak van de Q-koorts helderder te krijgen. Daarnaast mag een aantal gedupeerden hun verhaal doen.

Chronisch ziek

De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden anderen zijn chronisch ziek geworden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 februari 2012

Heel goed! Dit soort acties herstelt het vertrouwen in de overheid. En ook het feit dat het CDA dit niet heeft kunnen tegenhouden versterkt mijn vertrouwen in de politiek.

Top