ACTUEEL

VUmc onder vuur wegens schenden beroepsgeheim

Het VU medisch centrum (VUmc) heeft juridische en ethische grenzen overschreden door op de spoedeisende hulp opnamen toe te staan voor het nieuw medisch RTL-realityprogramma '24 uur tussen leven en dood'. Dat hebben hoogleraar medisch recht Johan Legemaate en medisch ethicus Erwin Kompanje in Nieuwsuur betoogd.

TV-producent Eyeworks luisterde en keek mee  naar behandelingen en gesprekken van de patiënten op de spoedeisende hulp van het VUmc. De TV-producent gebruikte daarvoor geen rondlopende cameraploeg, maar een groot aantal op afstand bediende vaste camera's. Volgens betrokkenen werd veelal pas naderhand om toestemming gevraagd. Ook filmde Eyeworks een vertrouwelijke gesprek tussen zijn dochter en een kinderarts, waar de vader op verzoek van de arts niet bij aanwezig was.

Zorgvuldig

In een verklaring laat het VUmc weten de fout rond deze patiënt te betreuren. Toch is er volgens het VUmc sprake geweest van een zorgvuldige werkwijze. Zo hebben de betrokken cameramensen en regisseurs een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen. Ook is er toestemming gevraagd aan patiënten, zij het vanwege het spoedeisende karakter van de hulpverlening soms achteraf. Volgens het VUmc kunnen patiënten te allen tijde hun  toestemming intrekken, waarna het materiaal wordt vernietigd.

Geen Big Brother

Door mee te werken aan TV-opnames zegt het VUmc tegemoet te willen komen aan de maatschappelijke behoefte aan informatie over zorg en gezondheid. Daarbij is een academisch ziekenhuis vanwege het opleidingskarakter volgens het VUmc een ‘open huis’, waarin er op allerlei manieren wordt meegekeken. Het programma ’24 uur tussen leven en dood’ brengt dit alles volgens het VUmc “indringend en integer in beeld” zonder dat er sprake is van Big Brother-TV.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 februari 2012

Schandalige reactie van de VU. Meegluren is niet bepaald informatie geven over zorg en gezondheid.
Vermijden die tent!

Anoniem

23 februari 2012

OK dus een medewerker van het AMC (die voorheen werkte voor VUmc) en van het Erasmus MC hebben kritiek op de werkwijze van concurrent VUmc...

Goh.

Stadtman

23 februari 2012

Wat ontberen mensen, die anoniem reageren, eigenlijk?

Een verstandige en genuanceerde reactie van het VUmc overigens!

olt

23 februari 2012

Het wekt de indruk dat er onder het mom van 'transparant werken' gewoon geld wordt verdiend aan de ongevallen en andere problemen van SEH-bezoekers. Voor Eyeworks is het gewoon handelswaar, voor de VU had het PR kunnen zijn, als ze alle betrokkenen in alle gevallen duidelijk VOORAF om toestemming hadden gevraagd. Nu dat blijkbaar niet zo is, is het anti-reclame. De VU-man die bij Nieuwsuur aan tafel zat, kon de indruk niet wegnemen dat hier het beleid 'eerst filmen/meekijken, daarna vragen' is gevolgd. Ook al ontkende hij dat. De verontwaardigde vader die in de uitzending aan het woord kwam, zou een uitzondering zijn geweest. Mij lijkt dat onaannemelijk, gezien het belang van de programmamakers om elke binnenkomende brancard vanaf het begin te filmen (je hoort de voice-over al vertellen welk vers bloed hier wordt binnengereden).
De VU zal toch niet zitten jokken?

Hans

23 februari 2012

Het ziekenhuis valt ten prooi aan de PR-dwang, heeft dus willens en wetens meegewerkt en daarom boter op zijn hoofd.

Anoniem

24 februari 2012

Schending van het beroepsgeheim is strafbaar (art. 272 Wetboek van Strafrecht). Oerlemans heeft zich dus schuldig gemaakt aan het aanzetten tot een strafbare handeling, die twee andere gasten bij nieuwsuur hebben zich schuldig gemaakt inzake deze, daarnaast pretendeerden verschillende medewerkers van Oerlemans arts te zijn, het is te walgelijk voor woorden en ontzettend goedkoop, de envelope zal wel dik geweest zijn... Wie doet er aangifte?

Top