ACTUEEL

Patiënten doen aangifte tegen VUmc en Eyeworks

Zeker drie patiënten doen aangifte tegen het Amsterdamse ziekenhuis VUmc, behandelend artsen en producent Eyeworks omdat ze tegen hun zin gefilmd zijn op de spoedeisende hulp. Het is goed mogelijk dat andere patiënten zullen volgen. Dat heeft advocaat Peter Plasman zaterdag laten weten. Begin volgende week doet hij de aangifte.

 Beroepsgeheim

,,Met de opnames is het beroepsgeheim van artsen geschonden'', aldus Plasman. ,,Dat het programma nu geschrapt is, doet daar niks aan af. Het kwaad is al geschied.''

Eerder lieten al onder meer de artsenfederatie KNMG en patiëntenorganisatie NPCF weten dat er nooit gefilmd had mogen worden zonder toestemming vooraf van de patiënten. (ANP/Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

26 februari 2012

Bizarre discrepantie bij doorbreking medisch beroepsgeheim! Waarom wekt DBC-systematiek nauwelijks beroering?

Psychiater Kaspar Mengelberg: "Aan patiënten werd pas toestemming voor het maken van opnames gevraagd nadat dit meekijken en meeluisteren al had plaatsgevonden.

Dit impliceert doorbreking van het medisch beroepsgeheim zonder dat de patiënten daar toestemming voor hadden gegeven. Dus is, conform artikel 457 van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), sprake van –verboden- schending van het medisch beroepsgeheim. De omstandigheid dat medewerkers van Eyeworks geheimhouding zouden hebben beloofd doet hieraan niet af. Ook in dat geval was toestemming van de patiënten tot hun meekijken en meeluisteren vereist.

Het nieuwsprogramma Nieuwsuur heeft tot nu toe drie uitzendingen aan deze zaak gewijd. In de eerste twee verdedigen functionarissen van VUmc hun handelwijze. Het valt op dat zij deze steen des aanstoots, het ongeoorloofde meekijken en meeluisteren, ontwijken door te benadrukken dat voor het maken van opnames wel toestemming is gevraagd."
Meer info op zijn weblog: http://devrijepsych.wordpress.com/2012/02/26/31/

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

27 februari 2012

SIN-NL is benieuwd hoe het VUmc deze exercitie van de Raad van Bestuur van het VUmc in de financiele boeken en jaarverslag 2012 verwerkt. Voorstel:
De Raad van Bestuur VUmc is :
-sinds 2001 verantwoordelijk voor weigeren onderzoek en behandeling slachtoffer van ernstige medische fout.
- in 2012 verantwoordelijk voor schenden van privacy van honderden patienten op afd. Spoed Eisende Hulp door 35 camera's van Eyeworks te installeren, teneinde uit te zenden op RTL4. Na desastreus mediaoptreden van Elmer Mulder RvB en Jaap Bonjer hoofd SEH VUmc bij Nieuwsuur olv journaliste Marielle Tweebeeke en grote publieke ontsteltenis besloot VUmc om de 7 resterende programmas niet uit te laten zenden door RTL4.

vromen

27 februari 2012

Dit is weer een advocaat/cliënt die na alle media aandacht denken hier een leuke cent uit te halen. Er is 1 fout gemaakt bij iemand en die persoon mag klagen, de rest die toestemming hebben gegeven moeten zich sowieso stil houden.

Top