ACTUEEL

Kans op beroerte bij mannen flink gedaald

De kans dat mannen op latere leeftijd een beroerte krijgen is de afgelopen 20 jaar met meer dan 30 procent gedaald, omdat ze minder zijn gaan roken. Vrouwen lopen daarentegen nog steeds evenveel risico op een beroerte. Dat blijkt uit onderzoek van arts-epidemioloog Renske Wieberdink van het Erasmus MC in Rotterdam waar ze donderdag op promoveert.

Wieberdink maakte voor haar onderzoek gebruik van gegevens van ongeveer 15.000 inwoners van Rotterdam die ouder zijn dan 45 jaar.

Risicofactoren

De risicofactoren voor het krijgen van een beroerte, zoals hoge bloeddruk en overgewicht, zijn de laatste twee decennia toegenomen. Datzelfde geldt ook voor het gebruik van medicatie ertegen. Dat de kans op een beroerte bij mannen is afgenomen, heeft er volgens de onderzoekster mee te maken dat mannen minder zijn gaan roken. De reden waarom het aantal vrouwen met een beroerte niet is afgenomen, is niet door haar onderzocht. “Maar uit eerdere studies blijkt dat mannen beter behandeld worden dan vrouwen. De risico’s op een beroerte worden daar eerder herkend.”

40.000 ziekenhuisopnamen

Een beroerte is een acute beschadiging van de hersenen die veroorzaakt wordt door een afsluiting of scheur van een bloedvat. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 40.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een beroerte. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top