ACTUEEL

Kamer wil debat over vogelgrieponderzoek

Het vogelgrieponderzoek van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers zou niet moeten worden gepubliceerd voordat de politiek erover heeft gesproken. Dat vindt Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA). Hij vreest een 'vuile bom' als het virus in verkeerde handen valt.

De Tweede Kamer heeft woensdag een debat over de kwestie gevraagd met minister Edith Schippers (Volksgezondheid). “Wacht het politieke debat af en dan met elkaar over deze problemen spreken”, roept Ormel intussen de wetenschappers op.

Medicijnontwikkeling

Onderzoekers hebben een vogelgriepvirus (H5N1) ontwikkeld dat via de lucht makkelijk overgaat van mens op mens. Zij willen hun bevindingen delen met andere onderzoekers om zo vaccins en medicijnen tegen het virus te ontwikkelen. H5N1-infecties bij mensen zijn zeldzaam, maar gevaarlijk. Deskundigen voorzien wereldwijd een epidemie als er een variant vrijkomt die van mens op mens overspringt.

Vuile bom

Ormel vreest dat de uitkomsten van dit vogelgrieponderzoek ‘in verkeerde handen een vuile bom’ kunnen opleveren. Uit angst voor een massavernietigingswapen verboden de Verenigde Staten eerder publicatie van het onderzoek. De wereldgezondheidsorganisatie WHO hield eerder deze maand een speciale vergadering over de kweste publiceren of niet.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top