ACTUEEL

Belgische huisartsen plunderen verzekeringskas

Bijna de helft van de 18 duizend Belgische huisartsen voldoet niet aan de eigen accreditatie-eisen die huisartsen zelf hebben gesteld en krijgt daarmee ten onrechte een bijdrage uit het Belgische ziekenfonds. Dat meldt dagblad De Morgen op basis van rapportage van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH).

Van de achtduizend huisartsen die ten onrechte als zodanig erkend zijn, hebben er vijfduizend geen  contacten met patiënten. Nog eens drieduizend hebben slechts 1,2 patiëntcontacten per dag. Het gaat onder meer om dokters die gestopt zijn met hun praktijk, of als arbeidsarts dan wel schoolarts werken.

Onrechtmatig

Daarmee voldoen deze artsen niet aan de vereisten voor toelating. Toch doet het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv), de uitvoerder van de Belgische sociale ziektekostenverzkering, zaken met deze artsen. Dat levert de betrokken artsen een ‘sociaal voordeel’ van 4100 euro per persoon op. In totaal verdwijnt daarmee bijna 33 miljoen euro onrechtmatig uit de sociale verzekeringskas, zo stelt voorzitter Rufij Baeke van het Vlaamse huisartsensyndicaat.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top