ACTUEEL

Nieuwe patiëntveiligheidskaart helpt val voorkomen

Zo’n 99.000 ouderen belanden jaarlijks op de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis nadat ze zijn gevallen. Het vallen brengt vaak ernstig letsel met zich mee. Om te voorkomen dat ouderen vallen, heeft patiëntenfederatie NPCF samen met Consument en Veiligheid twee nieuwe patiëntveiligheidskaarten ontwikkeld: 'Zorg dat u niet valt' en 'Veilig op pad met uw rollator'.

De patientveiligheidskaarten zijn donderdag gepresenteerd tijdens het LENT congres, het voorjaarscongres over veiligheid in de (ouderen-)zorg.

Patiëntveiligheidskaarten

De kaarten 'Zorg dat u niet valt' en 'Veilig op pad met uw rollator' bestaan beide uit zes cartoons met korte adviezen om te voorkomen dat mensen struikelen, uitglijden of vallen. Naast tips als zorgen voor een goede conditie en een veilige woning zijn er ook tips voor een veilig gebruik van de rollator. Ook met een rollator vallen ouderen te vaak.

Preventie

"Valpartijen bij ouderen komen veel voor en brengen ernstig letsel met zich mee. Ouderen kunnen zelf veel doen om een val te voorkomen. Met de kaarten willen we mensen op een toegankelijke manier wijzen op een aantal zaken die ze misschien over het hoofd zien.” De NPCF hoopt dat ouderenbonden, welzijnswerkers, hulpmiddelenleveranciers, fysiotherapeuten, verpleeg- en verzorgingshuizen de cartoons verspreiden.

De patiëntveiligheidskaarten zijn door zorgverleners en patiënten te downloaden op www.mijnzorgveilig.nl. Naast patiëntveiligheidskaarten over het voorkomen van vallen zijn er diverse andere kaarten, onder andere met adviezen voor een veilig medicijngebruik. 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

wLlqWJDk

7 augustus 2012

synchronisatie service, is weer een stuk baaikbrurder geworden. Ik had eerder al eens geschreven wat Dropbox is, en waarom je het nodig hebt. Een geweldige tool waar ik niet meer zonder

Top