ACTUEEL

Eén op de tien psychiaters snoept soms eigen pillen

Ruim één op de tien psychiaters gebruikt wel eens medicatie om het eigen mentaal functioneren te verbeteren, zonder dat hier een directe medische noodzaak voor is. Dit blijkt uit onderzoek waar het Tijdschrift voor Psychiatrie over bericht.

Psychofarmaca worden in toenemende mate gebruikt voor verbetering van normaal functioneren, ook wel aangeduid als neuro-enhancement.Uit een enquête uitgevoerd door Nature blijkt dat één op de vijf academici in de Verenigde Staten pillen slikt om de concentratie of het geheugen te verbeteren.

Indicatie

Uit de internetenquête door psychiaters Simone Timmer en Gerrit Glas onder ruim vierhonderd Nederlandse psychiaters en andere artsen die werkzaam zijn in de ggz, blijkt dat het percentage binnen deze onderzoeksgroep veel kleiner is. Van alle respondenten gaf 11 procent aan wel eens medicatie te gebruiken zonder medische reden om het mentaal functioneren te verbeteren. Van de respondenten vond 66 procent dat psychofarmaca zonder medische indicatie voor niemand moeten zijn toegestaan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anneke Bakker

13 april 2012

Dat zou ik eigenlijk ook wel willen....

Top