ACTUEEL

Inspectie onderzoekt hiv-healings migrantenkerken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat toch onderzoek doen naar zogeheten hiv-healings in migrantenkerken in Amsterdam-Zuidoost. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de Inspectie daartoe opdracht gegeven.

Bevoegdheden Inspectie voor de Gezondheidszorg

In december stelde de minister nog dat de Inspectie niet de bevoegdheden had om niet-reguliere zorg aan te pakken. De Inspectie gaat nu bekijken of de uitvoerders van hiv-healings patiënten de toegang tot reguliere zorg ontzeggen. Amsterdam is tevreden dat er nu toch een onderzoek komt, zo meldt een woordvoerder: "Maar we houden de minister nauwlettend in de gaten. Wie A zegt, moet ook B zeggen. De healings moeten diepgaand worden onderzocht." De minister zei eerder mogelijk ook de wet te willen aanpassen, zodat alternatieve genezers beter aangepakt kunnen worden.

Homoseksualiteit en hiv taboe

De betreffende bijeenkomsten zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap waar homoseksualiteit en hiv nog taboe zijn. De healings zouden mensen hiervan kunnen genezen, beweren de religieuze leiders. De gemeente heeft sterk de indruk dat hiv-positieve mensen op deze manier van de reguliere zorg wegblijven, omdat ze in de waan verkeren dat ze beter zijn. Amsterdam vertrouwt erop dat dit uit het onderzoek van de Inspectie zal blijken, aldus de woordvoerder. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top