ACTUEEL

Heupoperatie duurder na ziekenhuisfusie

De prijzen van heupoperaties veranderen als een ziekenhuis fuseert. Bij de helft van de gefuseerde ziekenhuizen zijn heupoperaties een stuk duurder geworden. Bij een kwart van de ziekenhuizen daalden de kosten juist. Dat meldde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) donderdag.

De NMa bekeek vanaf 2005 de prijzen van heupoperaties in 12 ziekenhuizen, die met toestemming van de autoriteit zijn gefuseerd. Uitschieters waren een prijsdaling van 4 procent en een stijging van 16 procent.

Verklaring

Voor die forse prijsstijgingen heeft de NMa een aantal mogelijke verklaringen. Zo kan het zijn dat de kwaliteit omhoog is gegaan, of dat ziekenhuizen de dure operaties compenseren met andere, goedkopere operaties. Ook kan het zijn dat ziekenhuizen zoveel macht kregen door de fusie dat ze de prijzen daarom verhoogden. De laatste mogelijkheid is volgens de NMa dat de fusie tot meer inefficiëntie leidde. Verder onderzoek moet uitsluitsel bieden.

De NMa benadrukt dat dit niets zegt over de prijs van andere operaties bij ziekenhuizen of de zorg na een fusie in het algemeen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Kars Sterenborg

12 mei 2012

Normaliter kan het niet anders of fusies zorgen voor schaalvoordelen, daardoor inkoopvoordelen, kennis en ervaringsuitwisseling, best practices en ga zo maar door.

Verhoging van de kosten van ingrepen getuigt van onvoldoende bedrijfseconomisch inzicht, of... er zit uitsluitend een marge maximalisatie gedachte achter. Die zal altijd echter van tijdelijke aard zijn omdat de zorgverzekeraars meer en meer zicht krijgen op de interne organisaties van instellingen.

Prijsstijgingen zullen wellicht ook een gevolg zijn van de huidige bekostigingssystematiek, die instellingen soms dwint tot dergelijke prijssetting

Anoniem

14 mei 2012

Of de afdeling Inkoop is er na de fusie onvoldoende in geslaagd om de gefuseerde maatschappen ertoe te bewegen om het aantal merken van te plaatsen heupen terug te brengen, waardoor er geen strakke kortingsafspraken konden worden gemaakt. Versnippering leidt niet tot gewenste kostenvoordelen.

Top