ACTUEEL

Richtlijn voor medicijngebruik ouderen

Als ouderen jaarlijks meer dan vier soorten medicijnen gebruiken, moet worden gecontroleerd of de medicatie nog wel klopt. Zo'n jaarlijkse medicatiebeoordeling voorkomt medicijngebruik terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Een maandag gepubliceerde richtlijn van een aantal brancheorganisaties moet daarbij helpen.

De richtlijn 'Polyfarmacie bij ouderen' moet zowel artsen, apothekers en ouderen helpen met het maken van de juiste keuzes. Ongeveer 300.000 patiënten zouden in aanmerking komen voor zo'n beoordeling. Volgens een woordvoerster van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) kosten die beoordelingen echter wel tijd en geld. Ze hoopt dat alle zorgverzekeraars dat gaan vergoeden.

Voordelen

Volgens de woordvoerster heeft een dergelijk gesprek, dat ongeveer 1 tot 2 uur duurt, veel voordelen. "We kunnen dan met de ouderen bespreken welke medicijnen ze innemen en hoe ze dat doen. Soms blijkt dat ze extra pijnstillers halen bij de drogist of bijvoorbeeld geneesmiddelen van een partner gebruiken. Of juist medicijnen niet innemen."

Uiteindelijk kan zo'n controle ook flinke besparingen opleveren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top