ACTUEEL

Klink bezuinigt drie procent op ggz

Minister Klink legt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en verslavingszorg een korting van circa drie procent op. De maatregel is bedoeld om een overschrijding van 180 miljoen euro over het budget voor 2008 te compenseren. Dat meldt ggz-tijdschrift  Psy.

Verontwaardiging

Het ministerie van VWS wil pas na de verschijning van de voorjaarsnota eind mei commentaar op de voorgenomen bezuiniging geven. In het veld leeft verontwaardiging over de plannen. “Dit zijn hele pittige jaren zijn voor de gezondheidszorg. En wat doet VWS? Die zegt dat de ggz vorig jaar voor 183 miljoen euro te veel heeft geproduceerd en legt ons een korting op van drie procent”, aldus bestuursvoorzitter Frits Verschoor van de Parnassia Bavo Groep in Psy. “Dat kan natuurlijk niet, want die zorg hebben we afgesproken met de verzekeraars.”

Verkrampt

Verschoor verwijt Klink dat hij niet consequent is.  “De minister zegt dat hij steeds meer aan de marktpartijen wil overlaten. Dat verzekeraars en aanbieders daar zelf afspraken over maken.” Tegelijkertijd houdt hij nog steeds verkrampt vast aan het aloude budgetplafond. “Het is het een of het ander. Op deze manier krijg je alleen maar weer wachtlijsten.”
GGZ Nederland overlegt in juni met het ministerie over de korting. De brancheorganisatie sluit juridische stappen niet uit.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top