ACTUEEL

Klink wil volgend jaar openheid over sterfte

Minister Klink van Volksgezondheid gaat er vanuit dat ziekenhuizen vanaf volgend jaar hun sterftecijfers openbaar gaan maken. Een groep deskundigen uit de gezondheidszorg die zich over het onderwerp buigt, acht dit een reëel tijdspad. Klink sluit zich hier bij aan en laat in een brief aan de Tweede Kamer weten “deze ambitie van harte te steunen”.

Niet geschikt

Met de brief maakt Klink een kleine ommezwaai. Weliswaar heeft hij vaker de verwachting uitgesproken dat sterftecijfers openbaar worden. Maar tot nu toe wees hij er vooral op dat de bestaande gegevens nog niet geschikt zijn om ziekenhuizen te kunnen vergelijken. Daarom houden de meeste ziekenhuizen de cijfers nu nog voor zichzelf. Slechts zeven ziekenhuizen maken de scores al wel bekend.

Openheid

Patiëntveiligheid staat hoog op de agenda bij de ziekenhuizen. Nog altijd zijn er in de ziekenhuizen jaarlijks zo’n 1700 vermijdbare sterfgevallen. Inzage in de sterftecijfers kan patiënten helpen te bepalen waar ze het best terecht kunnen voor een bepaalde ingreep. Een expertgroep uit het veld, waar ook de ziekenhuizen bij betrokken zijn, is nog bezig de haken en ogen van publicatie van deze cijfers op een rijtje te zetten. Daar zijn de deskundigen eind dit jaar klaar mee. Hun ambitie is dat alle ziekenhuizen in 2010 openheid geven over de sterfte.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) drong er vorige maand nog op aan de sterftecijfers en de manier waarop die tot stand komen per 2010 te kunnen inzien. NVZ Vereniging van Ziekenhuizen wil de conclusies van de experts afwachten. Daarna zou de vereniging haar leden mogelijk kunnen adviseren de sterftecijfers te publiceren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top