ACTUEEL

Bezuiniging zet bestuurlijk akkoord ggz onder druk

De bezuinigingen uit het Lente-akkoord zetten het bestuurlijk akkoord tussen de ggz, verzekeraars en het ministerie van VWS onder druk. Dat meldt Psy naar aanleiding van opmerkingen van directeur Paul van Rooij van branchevereniging GGZ Nederland.

Het bestuurlijk akkoord is bedoeld om de kostenstijging in de geestelijke gezondheidszorg te beteugelen. Eerder al kwamen de ziekenhuizen, zorgverzekeraars en VWS tot een vergelijkbaar akkoord. Op grond hiervan mogen de kosten in de curatieve zorg jaarlijks met maximaal 2,5 procent stijgen. Demissionair minister Schippers van VWS denkt het model ook met succes te kunnen toepassen in de ggz. Doelmatiger zorg en ambulantisering zouden in 2013 een besparing van 75 miljoen euro moeten opleveren, oplopend tot honderd miljoen in 2014.

Compenseren

Volgens Psy dreigen de bezuinigingen uit het Lente-akkoord nu roet in het eten te gooien. Zo kan de ggz een korting van 65 miljoen euro tegemoet zien nu een Kamermeerderheid akkoord is gegaan met het afschaffen van de zogeheten Agema-gelden, die bedoeld waren om twaalf duizend nieuwe banen in de langdurige zorg te creëren. “Deze korting zullen we wellicht moeten compenseren in het bestuurlijk akkoord”, zegt directeur van Rooij van GGZ Nederland in Psy.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top