ACTUEEL

Medische innovaties in de MKB Innovatie Top 100

Medische innovaties in de MKB Innovatie Top 100

In de MKB Innovatie Top 100, de ranglijst met concrete innovaties in het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf, staan elf 11 bedrijven uit Topsector Life Sciences & Health (LS&H) vernieuwingen. Maandag werd de ranglijstlijst gepresenteerd door Syntens Innovatiecentrum, NL Octrooicentrum, Mercedes Benz en NRC Handelsblad.

TG Lining is het hoogst genoteerde  LS&H bedrijf. Het ontwikkelt zelfstandige mobiliteit  voor mensen met een visuele beperking middels met de TG LINING geleidevoorzieningen. TG Lining is een onderneming die fysieke routegeleidingsproducten voor deze mensen ontwikkelt en produceert om de zelfstandige deelname in de maatschappij te bevorderen.

3D geprinte implantaten

Xilloc Medical heeft met plek 22 de hoogste notering op het gebied van medische innovaties. Xilloc Medical heeft een primeur in de implantaatindustrie met patiënt specifieke implantaten voor de reconstructie van botdefecten van het menselijke skelet. Xilloc maakt gebruik van een innovatief internetbestelsysteem. Dit biedt artsen wereldwijd voor het eerst op maat gemaakte 3D geprinte implantaten.

Ziekenhuisbed voor kinderen

Het gebruiksvriendelijke Sinne-bêdsje, een nieuw, veilig ziekenhuisbed voor kinderen, is ontwikkeld door Indes en staat op plek 27 in de MKB Innovatie Top 100. Het bijzondere aan het Sinne-bêdsje is dat de zijhekken niet recht naar beneden gaan, maar schuin onder het bed wegdraaien.  

Leren door zelf een aantal uren patiënt te zijn

Trainingsbureau voor zorginstellingen De Keerzijde staat op plek 44 met een unieke ervaringstraining voor medewerkers en managers in alle zorgsectoren. Deelnemers worden 8 of 24 uur zélf verzorgd en begeleid door een landelijk opererend team van eigen zorgprofessionals van De Keerzijde met jarenlange ervaring. Het geeft antwoord op de vraag hoe zorg de komende jaren geleverd dient te worden.

Slagingskans bij transplantatie vergroten

Het bedrijf GenDx ontwikkelde de Sequencing Based Typing methode, die een HLA-laboratorium in staat stelt om op DNA-niveau zeer nauwkeurig het weefseltype vast te stellen. Voor een succesvolle transplantatie is het van cruciaal belang dat het immuunsysteem van de donor past bij die van de ontvanger. Daarom wordt van de patiënt het weefseltype (HLA) bepaald om een matchende donor te vinden. Met de nieuwe techniek zijn de laboratoria beter in staat om de meest geschikte donor te kiezen en verhoogt de strategie het succes van een transplantatie.

Online cockpit voor diabetespatiënten

Het bedrijf NetMedical  staat op de 82ste plek met een online cockpit voor diabetespatiënten. Dit is een onafhankelijk e-Health platform dat het leven van diabetespatiënt en zorgverlener makkelijke maakt. Patiënten kunnen hun glucosemeter aansluiten op de iModem, welke de meter en de patiënt herkent. De meetdata wordt gedownload naar een afgeschermd online platform. De zorgverlener krijgt inzicht in de historie van meetgegevens en de partijen kunnen via een online consult met elkaar communiceren. Dit maakt klinische onderzoeken efficiënter en goedkoper.

Full service oplossing voor laboratoria

Kiestra Lab Automation staat op plek 85 met een full service oplossing voor laboratoria. Het geautomatiseerd systeem voor laboratoria in ziekenhuizen, Total Lab Automation, maakt o.a. gebruik van een nieuwe computer vision technologie en een geavanceerde datalogging techniek, om alle monsters die onderzocht worden te kunnen blijven traceren. Zo worden bloed en weefselmonsters sneller, betrouwbaarder en goedkoper geanalyseerd, en dat redt mensenlevens.

Borstreconstructie met uitzonderlijke precisie

Prevoo Maatwerk staat op plek 87 met een methode voor precieze borstreconstructie. Er wordt een letterlijke kopie, zowel in kleur, textuur, gewicht en zachtheid van de borst gemaakt die exact aansluit op het geopereerde gebied. Zo is elke prothese afgestemd op de individuele situatie en is het mogelijk om aanpassingen te verrichten bij bijvoorbeeld oedeem in de arm, zwaarlijvigheid en sterke littekenvorming. Dat geldt ook voor veranderingen achteraf, zoals bij gewichtsverlies of -toename en veranderingen van de andere, nog bestaande borst. Het trauma na verlies van een of twee borsten wordt zo aanzienlijk gereduceerd.

Veiliger en sneller testen van medicijnen

Op plek 99 staat Abundnz uit Utrecht met de innovatieve technologie pAMS waarmee het klaringsprofiel van nieuwe medicijnen (o.a. antilichamen en gentherapie) in een vroegtijdig stadium van medicijnontwikkeling bepaald kan worden. Karakteristiek voor pAMS is de grote gevoeligheid van de methode, die het potentieel mogelijk maakt om innovatieve medicijnen direct in mensen te testen. Met deze methode kunnen de kosten voor medicijnontwikkeling aanzienlijk worden gereduceerd en vermindert hij het aantal dierproeven. Medicijnen worden op een veiligere manier getest en komen sneller op de markt.

Jury

De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De bekendmaking van de zevende MKB Innovatie Top 100 vond plaats op de Floriade in Venlo.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top