ACTUEEL

SP en PVV willen 14 uur spreektijd in zorgdebat

De SP en PVV willen samen 14 uur spreektijd bij de behandeling volgende week van het wetsontwerp over de verhoging van het eigen risico in de zorg. Beide partijen willen dat het onderwerp door een volgend kabinet wordt behandeld.

SP-Kamerlid Renske Leijten zei woensdag dat ze “niet rouwig zal zijn'' als door deze tactiek het voorstel niet meer op tijd in de Eerste Kamer behandeld kan worden. De PVV liet weten het “belachelijk'' te vinden dat deze “vreselijke maatregel'' nog snel voor de verkiezingen door de Tweede Kamer moet worden behandeld. "De rekening van de crisis mag blijkbaar door onze zieken en ouderen betaald worden. Dat is onacceptabel en een beschaafd land onwaardig", aldus PVV-Kamerlid Karen Gerbrands.

Lange zit

In het begrotingsakkoord voor 2013 hebben VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie afgesproken het eigen risico te verhogen van 220 naar 350 euro. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid reageerde op BNR, toen nog niet bekend was dat de PVV ook 7 uur spreektijd zou aanvragen: “Dat wordt een lange zit. Ik ben benieuwd wat voor vragen er in die 7 uur gesteld zullen worden.''

Compensatie

Ze wees erop dat de laagste inkomens worden gecompenseerd. “Iedereen betaalt 350 euro eigen risico en daarna pakken we de rekening solidair op. Mensen met een laag inkomen zijn helemaal gecompenseerd voor de verhoging van het eigen risico.''

Verzorgingstehuizen

Ook voor het debat over het wetsvoorstel over verzorgingstehuizen gaat de partij van Geert Wilders 7 uur spreektijd aanvragen, net als voor het komende debat over de verhoging van de AOW-leeftijd. Eerder probeerde de PVV de stemming over het Europese noodfonds (EMS) te stoppen door verschillende malen te vragen om een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer. Uiteindelijk stapte Wilders zelfs naar de rechter, maar die bepaalde dat het besluit over het ESM niet hoefde te worden uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen in september. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top